News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad

Este sezonul gripei, iar informaţiile care ne sunt puse la dispoziție nu sunt întotdeauna corecte. Pentru a vă proteja şi a vă veni în ajutor, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.România – o9atitudine! – InfoCons a ales să vă informeze corect despre gripă, cum se transmite şi ce tratamente trebuie să luaţi, dar şi ce medicamente să evitaţi.

Gripa, o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii, este cauzată de virusul gripal A sau B, fiind foarte contagioasă. Apare în izbucniri epidemice de severitate variată şi poate afecta orice persoană, riscul de forme grave şi complicaţii fiind mai ridicat la copii, bătrâni şi persoane cu imunodeficiențe sau boli cronice.

Transmiterea se realizează pe cale aeriană, de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Persoana infectată este contagiozitatea cu 1-2 zile înainte şi 4-5 zile după debutul bolii, chiar dacă bolnavul are o formă atipică de boală.

Perioada de incubaţie este de două zile, iar severitatea cu care se manifestă este influenţată de expunerea anterioara la tipurile de virus înrudite. De cele mai multe ori, gripa este confundată cu virozele sau guturaiul, mai ales la copii. Boala debutează brusc, uneori brutal, cu frisoane, febra de 39-40 de grade C, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, dureri la nivelul globilor oculari. Alte simptome specifice gripei: senzaţie de nas înfundat, tuse uscată, lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături şi uneori diaree.

Complicaţiile care pot apărea sunt cele respiratorii, mai ales la copiii cu boli cronice sau la sugarii distrofici, rahitici, pneumoniile gripale, prin suprainfecţie bacteriană, miocardite, encefalite, meningite, şi sindromul Reye. Pentru copiii sub 24 de luni este recomandată spitalizarea, datorită riscului crescut de a dezvolta complicaţii. În perioada de convalescenţă este crescută receptivitatea pentru infecţii bacteriene.

Tratamentul este simptomatic şi igieno-dietetic, fiind recomandat repausul la pat, în camera aerisită, dar nu supraîncălzită, consumul crescut de lichide, precum ceai, compot, suc de fructe, supă, care pot fi călduţe, dar nu fierbinţi. Se administrează vitamina C, sub formă de tablete sau siropuri, şi se consumă fructe cu un conţinut bogat în această vitamină. Acestea sunt, în ordinea raportului de mg Vitamina C / 100 grame fruct: kiwi verde –  98, papaya – 62, portocală – 53, lămâie – 46, grapefruit – 34, mango – 28, ananas – 15.

În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, se folosesc, pentru combaterea febrei, antitermice sub formă de siropuri, supozitoare, comprimate, iar pentru combaterea tusei, antitusivele. Una din cele mai des întâlnite greşeli este administrarea de antibiotice. Acestea sunt recomandate doar în cazul suprainfecţiilor bacteriene.

Folosirea antibioticelor în mod excesiv poate duce la fenomene de antibiorezistenţă, alergii, mai ales în cazul penicilinelor şi cefalosporinelor, şi modificări ale echilibrului florei microbiene intestinale implicată în digestie, în cazul antibioticelor cu spectru larg. Dacă la scurt timp după administrarea antibioticelor pacientul se simte mai bine, prin suprimarea simptomelor, în acelaşi timp şi procesul de vindecare este suprimat.

Toate antibioticele acţionează împotriva tuturor bacteriilor din organism, fie folositoare, fie dăunătoare, iar efectul asupra florei intestinale este cel mai grav. După un singur tratament, concentraţia de enterolactoni din sânge scade pentru o perioadă de 16 luni. Aceste molecule sunt create de bacteriile intestinale şi au un rol deosebit de important pentru sistemul imunitar. Din acest motiv, cel mai bun mod de a lupta împotriva gripei este evitarea îmbolnăvirii, prin respectarea măsurilor de prevenire, precum: evitarea aglomerațiilor, aplicarea unor norme elementare de igienă şi adaptarea unui regim alimentar care să întărească sistemul imunitar.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.România – o9atitudine! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apară drepturile consumatorilor.

Asociaţia îşi propune să protejeze drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor, să conștientizeze consumatorii asupra drepturilor pe care le au şi să dezvolte programe şi proiecte în scopul realizării acestor obiective. Scopurile specifice ale programelor sunt de a proteja consumatorii împotriva riscului de a achiziţiona şi folosi produse de calitate îndoielnică, de a informa consumatorii  despre produsele care le-ar putea pune în pericol sănătatea, de a încuraja consumatorii să aibă dreptul de a alege, de a încuraja competiţia loială şi de a rezolva sesizările consumatorilor. Informaţii suplimentare găsiţi la http://www.protectia-consumatorilor.ro/.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *