News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Administrația locală trebuie să fie un real sprijin pentru antreprenori, nu doar în an electoral sau în timpul stării de alertă Administrația locală trebuie să fie un real sprijin pentru antreprenori, nu doar în an electoral sau în timpul stării de alertă
Please follow and like us:
Pin Share

PLUS Arad solicită administrației locale revizuirea taxelor pentru cafenele, baruri și restaurante.

Dincolo de aspectul economic, domeniul HORECA reprezintă o dimensiune socială importantă, permițând arădenilor să se bucure de relaxare. Totodată, ieșirea din starea de urgență necesită o enormă responsabilitate colectivă și respectarea unor noi norme.

Pentru a veni în sprijinul antreprenorilor din domeniu, solicităm Primăriei Arad revizuirea taxelor pentru cod CAEN 5610 și 5630, după cum urmează:

– deducerea celor 500 RON deja achitați din taxa de funcționare (echivalentul lunilor aprilie și mai) din impozitul aferent anului viitor;

– acordarea gratuității pentru ocupare a domeniului public până la finalul anului;

– reducerea cuantumului taxei pentru vizarea anuală a autorizației de funcționare în funcție de suprafață, cu plafon mai mic pentru unitățile sub 100 mp;

Dincolo de reglementările OUG nr. 69/2020 cu privire la facilitățile fiscale de (tristă) conjunctură, dorim să analizăm „sprijinul” oferit până acum de administrație antreprenorilor. Astfel, departamentul de Politici Publice al PLUS Arad a comparat taxele din municipiul nostru cu cele din Oradea, pentru o unitate comercială Cod CAEN 5610/5630. S-a luat ca exemplu un punct de lucru în zona A, cu suprafață de 70 mp și terasă de 20 mp funcțională 6 luni din an.

„Administrația locală trebuie să fie un real sprijin pentru antreprenori, însă nu doar în an electoral sau în timpul stării de alertă.
De ani buni, administrația actuală nu face distincția între taxa pentru eliberarea autorizației (care se obține o singură dată) și taxa anuală de vizare a activității, ambele fiind 3000 lei. Un local de 50 mp plătește aceeași taxă pe care o plătește un local de 500 mp, indiferent că este vorba de un restaurant sau de o cafenea.
În al doilea rând, o cafenea plătește aceeași taxă de 3000 de lei pe care o plătește și un restaurant. De asemenea, taxa aplicată în Arad se apropie de plafonul stabilit de Codul fiscal, respectiv 4000 de lei. Toate acestea, în condițiile în care municipiul nostru duce o lipsă acută de ansamble urbane pietonale favorabile instalării de terase și implicit dezvoltării acestui segment antreprenorii. Mai mult, interesul autorităților pentru Ștrandul Neptun sau Cetatea Aradului este inexistent.” a declarat Octavian Iercan, președintele PLUS Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *