News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Adrian Ţolea, vicepreşedinte al CJA şi secretar general al PDL Arad, a declarat că, România a intrat cu dreptul în anul 2011, deoarece Guvernul condus de Emil Boc a luat multe măsuri pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene în ultimii doi ani, pentru scurtarea termenelor şi pentru debirocratizare.

„Dacă ne raportăm la întreaga alocare a UE pentru 2007-2013 (19,21 miliarde euro), atunci starea absorbţiei arată că plăţile totale către beneficiari s-au ridicat la suma de 2,194 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, reprezentând pre-finanţări şi rambursări (cu excepţia rambursării de TVA), faţă de nivelul de 0,156 miliarde euro la sfârşitul anului 2008, adică o creştere de aproape 14 ori. De exemplu, până la 25 martie 2011 au fost semnate 5397 contracte de finanţare cu beneficiarii, în valoare eligibilă de 11,23 miliarde euro. Între sfârşitul anului 2008 şi momentul actual, numărul proiectelor aprobate a crescut de peste 32 de ori (de la 168 proiecte aprobate la finele lui decembrie 2008), iar valoarea acestora a crescut de 8,5 ori în aceeaşi perioadă”, a precizat Adrian Ţolea.

Secretarul general al PDL Arad a subliniat faptul că, a fost elaborat „Planul de Măsuri Prioritare (PMP) pentru consolidarea capacităţii de absorbţie a Fondurilor Structurale şi de Coeziune”, care reprezintă foaia de parcurs (roadmap) pe termen scurt şi mediu pe care Guvernul României se angajează să o implementeze, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană, în vederea accelerării semnificative a absorbţiei acestor fonduri. „Obiectivul PMP îl constituie abordarea problemelor şi deficienţelor care afectează în cea mai mare măsură procesul de implementare a fondurilor structurale şi de coeziune, în vederea eliminării/reducerii semnificative a barierelor din calea absorbţiei. Pe termen lung, implementarea PMP trebuie să creeze condiţiile necesare realizării ţintei stabilite prin Cadrul Strategic Naţional de Referinţă 2007-2013, absorbţia a cel puţin 90% din fondurile structurale şi de coeziune alocate României”.

Conform celor declarate de Adrian Ţolea, exporturile au cunoscut cel mai ridicat nivel în anul 2010 din întreaga istorie post-decembristă a României. „Volumul de 37,2 miliarde euro înregistrat în anul 2010 a depăşit cu mai mult de 3,5 mld euro chiar şi nivelul anului 2008, an cu vârf de creştere economică, dar şi pentru exporturi, înainte de declanşarea crizei, iar ritmul de creştere al exporturilor a fost de aproximativ 28% în anul 2010, mai mare decât cel obţinut înaintea crizei şi printre cele mai mari niveluri înregistrate după anii ’90 (excepţie fac doar anii ’94 şi ’95)”. (comunicat)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *