News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

AGROMETEO: STAREA DE VEGETATIE A CULTURILOR DE TOAMNA VA EVALUA NORMAL IN MAJORITATEA REGIUNILOR AGRICOLE AGROMETEO: STAREA DE VEGETATIE A CULTURILOR DE TOAMNA VA EVALUA NORMAL IN MAJORITATEA REGIUNILOR AGRICOLE
Please follow and like us:
Pin Share

Starea de vegetație a culturilor de toamnă va evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, aprovizionarea cu apă fiind în valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe din nordul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 12 – 18 decembrie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Potrivit specialiștilor ANM, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din nordul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, unde local se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, pe fondul hidro-termic din aer și sol favorabil, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal, în majoritatea regiunilor agricole. Starea de vegetație a cerealierelor de toamnă se va prezenta în general bună și medie în semănăturile efectuate în perioada optimă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge apariția frunzei a treia (50-100%) și înfrățirea (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În funcție de data semănatului, la cultura de rapiță va predomina faza de înfrunzire (6-15 frunze). Speciile pomicole și viticole se vor afla în starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări.

Prognoza ANM precizează că, în zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări etc.) vor fi sistate temporar.

Din punct de vedere meteorologic, vremea se anunță mai caldă a începutul intervalului însă va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între—1 și 8 grade Celsius în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1-5 grade Celsius și de minus 3-4 grade Celsius spre sfârșitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1 și 12 grade Celsius, în toată țara. Temperatura minimă a aerului va oscila între minus 7 și 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al țării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a brumei și a înghețului la suprafața solului.

La capitolul precipitații, acestea vor fi sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), neînsemnate din punct de vedere agricol, fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii țări.

Sursa: agerpres.ro

Foto: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *