News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

ALIMENTE INTERZISE IN BOLILE DE FICAT ALIMENTE INTERZISE IN BOLILE DE FICAT
Please follow and like us:
Pin Share

Oboseala cronică, infecţiile frecvente, constipaţia, pungile de sub ochi sau problemele menstruale pot fi semne că ficatul „nu se simte bine”. Este momentul unor măsuri radicale în privinţa alimentaţiei.

Ficatul este o adevărată uzină care ne ajută să scăpăm de substanţele toxice din organism. El curăţă şi detoxifică aproape doi litri de sânge în fiecare minut. Tot el are rolul important de prevenire a bolilor şi, atunci când funcţionează normal, stochează vitamine şi produce proteine.

De cele mai multe ori, bolile ficatului survin în urma unei alimentații nesănătoase (excese ale unor produse alimentare toxice).

Dacă vrei să te ferești de bolile de ficat sau să nu le agravezi pe cele existente, îți prezentăm o listă cu alimentele interzise!

Alimente interzise în bolile de ficat – alimente bogate în colesterol

Printre alimentele interzise în bolile de ficat se numără cele bogate în colesterol, precum carnea roșie, creveții, margarina, maioneza, untul, frișca și gălbenușul de ou. Acestea au un risc ridicat de a provoca boli de ficat. Medicii recomandă reducerea consumului de astfel de produse. Le poți înlocui însă, cu încredere, cu cereale integrale, fructe și legume.

Alimente interzise în bolile de ficat – alimentele de tip fast-food

Tot printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele de tip fast-food. Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii, conțin foarte mult sodiu, iar consumate frecvent duc la o acumulare de grăsime în ficat. Din această cauză, acest organ se îmbolnăvește din cauza suprasaturării de grăsimi pe care trebuie să le proceseze.

Alimente interzise în bolile de ficat – dulciurile și produsele bogate în sodiu

Și zahărul se numără printre alimentele periculoase pentru ficat. De asemenea, băuturile răcoritoare și dulciurile sunt alimente periculoase pentru ficat. Toate acestea pot provoca boli grave de ficat, precum fibroza hepatică.

Pe de altă parte, și produsele bogate în sodiu sunt alimente periculoase pentru ficat și ar fi bine să le eviți atunci când acest lucru este posibil. De exemplu, sarea conține sodiu. Specialiștii atrag atenția că un ficat deteriorat nu reușește să proceseze complet această substanță.

De asemenea, specialiștii îți recomandă să renunți la produsele care conțin aditivi alimentari, acestea fiind alimente periculoase pentru ficat. Fie că este vorba de coloranți ori conservanți, acești aditivi prelungesc procesul de detoxifiere din ficat.

Alimente interzise în bolile de ficat – produsele conservate

Produsele conservate (ne referim inclusive la supe, legume, carne) sunt și ele alimente periculoase pentru ficat și trebuie eliminate din dieta ta. În plus, se recomandă scoaterea din alimentație a chipsurilor pentru că și acestea se află printre alimentele periculoase pentru ficat.

Alimente interzise în bolile de ficat – alcoolul

Alcoolul mai este unul dintre alimentele periculoase pentru ficat. Persoanele care consumă cantități mari de alcool, pentru o perioadă mai lungă de timp, riscă afectarea celulelor ficatului. Astfel, se poate ajunge la ciroza hepatică.

Totuşi există o doza zilnică acceptată: 150 ml de vin sau 330-350 ml bere. Dintre tării, ficatul acceptă fără probleme 20-30 ml de votcă sau de whisky.

Sfat: Excesul caloric în alimentaţie determină încărcarea grasă hepatică, ceea ce poate duce la ciroză. Pentru a asigura protecţia ficatului, se recomand o dietă echilibrată, adecvată caloric, cu alimente proaspete sau, la nevoie, conservate prin congelare sau sterilizate termic, consumate crude sau preparate prin fierbere sau la cuptor.

Sursa: clicksanatate.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *