News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

America se pregătește de prima eclipsă solară, după 99 de ani America se pregătește de prima eclipsă solară, după 99 de ani
Please follow and like us:
Pin Share

Americanii se pregatesc de prima eclipsa totala de soare din lume din ultimul an, care va avea loc luni dupa-amiaza.

Fenomenul, cu o durata maxima de mai putin de trei minute, va avea punctul culminant cu putin timp inainte de ora 14:30, ora coastei de est americane.

Cand si de unde va fi vizibila?

Eclipsa totala va incepe la putin timp dupa ora 10:00, pe coasta de vest (ora 20:00, ora Romaniei – n.red.), si se va incheia circa doua ore mai tarziu, pe coasta de est, relateaza CNN.

Iata si o harta interactiva a locurilor de unde eclipsa va fi cea mai spectaculoasa, pe teritoriul continental american.

Partial, va fi vizibila si din Hawaii, Groenlanda, Islanda, insulele britanice, Portugalia, America Centrala si Caraibe, dar si din America de Sud.

Urmatoarea eclipsa solara totala vizibila de pe teritoriul continental al Statelor Unite va avea loc in anul 2024, cand va fi vizibila din Texas pana in Maine.

Cat va dura?

Teoretic, momentul maxim al eclipsei va dura in jur de doua minute, insa depinde de locul de unde va fi observata. Spre exemplu, cei din statul american Illinois se vor putea bucura de o eclipsa de 2 minute si 43 de secunde.

Este vorba despre locurile in care eclipsa va fi totala, adica Soarele va fi blocat complet de Luna, iar acest lucru se va „intinde” pe o fasie destul de ingusta raportat la suprafata Pamantului, respectiv lata de circa 115-120 de kilometri.

Momentul este unul istoric pentru americani, deoarece nu s-au mai bucurat de o eclipsa totala de soare de 38 de ani.

Obligatoriu ochelari speciali pentru eclipsa

Cei care vor sa vada eclipsa trebuie sa stie ca este absolut obligatoriu sa poarte ochelari speciali, altfel risca sa le fie afectata foarte grav vederea. Singurul moment in care eclipsa poate fi vazuta fara ochelari este in momentul maxim.

De asemenea, este total contraindicat de privit cu ochiul liber catre soare, in timpul eclipsei, chiar si daca cerul este acoperit partial de nori.

Cei care nu pot sau nu vor sa o priveasca direct o pot urmari pe Internet, fiind transmisa in premiera mondiala prin streaming live, cu ajutorul unor baloane.

Cum vor fi afectate animalele?

In afara efectelor daunatoare pe care eclipsa le-ar putea avea asupra celor care nu poarta ochelari speciali, oamenii nu ar trebui sa fie afectati. Nu acelasi lucru este valabil si pentru animale. Acestea si-ar putea schimba brusc comportamentul si sa-l adapteze celui de noapte, crezand ca s-a inserat, scrie People. Totul, dintr-un motiv simplu: intunericul.

Oamenii de stiinta vor studia cum reactioneaza nu doar animalele, ci si plantele, in perioada eclipsei, dar si cum este influentata atmosfera de acele minute de umbra si de scadere brusca a temperaturii, scrie New Scientist.

De unde esti, de acolo o vezi

Americanii trebuie sa stie ca nu vor putea sa vada eclipsa decat dintr-un singur loc, deoarece umbra „se deplaseaza” cu o viteza uriasa pana si pentru un avion de lupta – intre 2.500 si 3.000 de kilometri pe ora. Va parcurge tara in totalitate intr-o ora si 33 de minute.

In plus, cei care vor dori sa posteze in timp real multe poze, pe Instagram sau Facebook, sunt sfatuiti sa se bucure pur si simplu de moment, din cauza ca va fi foarte scurt.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *