News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

ASFOR propune documentul de strategie ”România Verde în 10 paşi” pentru relansarea economiei forestiere ASFOR propune documentul de strategie ”România Verde în 10 paşi” pentru relansarea economiei forestiere
Please follow and like us:
Pin Share

Forestierii şi industria de profil trebuie să asigure o gestionare sustenabilă a resursei de lemn şi o prelucrare superioară a lemnului, care să creeze locuri de muncă în România şi să dezvolte toate ramurile economiei forestiere, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

În acest sens, Consiliul Director al ASFOR a aprobat documentul de strategie „România Verde în 10 paşi”, prin care sunt propuse măsuri pentru o relansare a economiei forestiere, care să contribuie la relansarea economiei naţionale pe baze ecologice şi care să permită atingerea ţintelor de stocare a carbonului, esenţiale în lupta cu combaterea schimbărilor climatice.

Pe lista propunerilor se află: strategia forestieră naţională, măsuri pentru proprietarii de păduri, creşterea capacităţii de administrare a pădurilor, recolte de lemn sustenabile, fond de investiţii pentru dezvoltare strategică, măsuri de încurajare a utilizării lemnului în construcţii, măsuri privind paza pădurilor şi trasabilitatea lemnului, Consiliul Naţional al Pădurilor şi terenurile degradate şi pădurile cu valoare deosebită.

Forestierii şi industria trebuie să asigure împreună o gestionare sustenabilă a resursei de lemn şi o prelucrare superioară a lemnului, care să creeze locuri de muncă în România şi să dezvolte toate ramurile economiei forestiere. Situaţia din piaţa lemnului nu este una foarte bună atât la nivel naţional, cât şi la nivel global. În perioada următoare, pentru a găsi soluţii de impulsionare a activităţilor din domeniului lemnului, vor fi întreprinse o serie de discuţii cu administratorii de păduri, pentru a găsi cele mai bune soluţii de asigurare a fluxului de lemn necesar unei bune funcţionări a economiei forestiere. Forestierii consideră că România are nevoie de o piaţă liberă, dar corectă iar lemnul trebuie să fie corect măsurat la prima punere pe piaţă. APV-ul conform literaturii de specialitate, dar şi reglementărilor în vigoare, este doar un document estimativ, dar este folosit ca un document de calcul precis. Pentru a elimina erorile trebuie găsite, urgent, soluţii – ca din pădure să fie expediat lemn măsurat şi nu estimat”, menţionează sursa citată.

În viziunea forestierilor, introducerea în legislaţie, în special în Codul Silvic, a unor prevederi privind modul de valorificare a lemnului nu are menirea de a diminua fenomenul tăierilor ilegale.

„Reducerea şi controlarea fenomenului tăierilor ilegale se face prin întărirea capacităţii de administrare şi control. Prin programe de achiziţie de echipamente moderne de monitorizare a fondului forestier şi de măsurare a lemnului. Modul de valorificare îl stabileşte piaţa şi este atributul relaţiei dintre vânzător şi cumpărător. Pentru a avea păduri sănătoase şi administrate sustenabil, România trebuie să protejeze capitalul autohton. România trebuie să folosească resursa naţională de lemn pentru buna dezvoltare a comunităţilor locale, pentru prelucrarea locală a lemnului şi întărirea capacităţii comunităţilor locale de a se dezvolta şi de a crea plus valoare şi locuri de muncă. Se impune găsirea unor măsuri de sprijin, prin care să fie stimulaţi angajaţii din domeniul exploatării pădurilor, măsuri ce vor avea în vedere gradul ridicat de periculozitate a muncii desfăşurate, dar şi importanţa muncii pe care aceştia o desfăşoară – asigurarea necesarului de lemn atât pentru populaţie, cât şi pentru economia forestieră (…) În acest sens, se impune, cel puţin pe o perioadă de cinci ani, scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor pentru angajaţii în exploatări forestiere şi în prelucrarea primară a lemnului”, sunt de părere oficialii ASFOR.

Organizaţia menţionează, totodată, că pădurea şi produsele din lemn trebuie să fie în centrul politicilor publice, iar creşterea suprafeţei de teren acoperită cu specii forestiere va duce, implicit, şi la o creştere a cantităţii de carbon absorbită, utilizarea lemnului în produse cu durată lungă de viaţă permiţând stocarea carbonului pe termen lung.
„Atingerea ţintelor de economie verde trebuie să fie susţinute prin măsuri de pază a pădurilor, dar şi prin măsuri de protejare şi promovare a parcurilor şi rezervaţiilor naturale. Un accent foarte important trebuie pus pe cercetare şi inovare în domeniul lemnului. În România, la ora actuală, cercetarea în domeniul exploatării, prelucrării primare şi industrializării lemnului nu este organizată, fiind realizată disparat, în special, de către universităţile de profil”, notează reprezentanţii forestierilor din România.

Asociaţia Forestierilor din România este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului – ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţionale.

AGERPRES

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *