News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Centrul Cultural Judeţean Arad organizează un spectacol de excepţie şi invită arădenii sâmbătă, 17 decembrie   la ora 19 în Sala mare de concerte a Palatului Cultural din Arad,  la un exerciţiu de identitate naţională şi spirituală românească înainte de marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

Conceput de către muzicianul Grigore Leşe, spectacolul Aşteptând Crăciunul, va aduce în faţa publicului povestea trecerii prin viaţă, iniţiere, dragoste, moarte şi înviere prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam, povestea unei întâlniri tainice cu strămoşii.

În satul românesc de odinioară muzica avea valenţe magice, de protecţie, însoţind omul arhaic pe tot drumul vieţii şi ajutându-l  la trecerea celor trei praguri: naştere, nuntă, moarte. Se credea că această muzică avea capacitatea de a deschide porţile timpului şi spaţiului sacru, făcând posibilă comunicarea cu lumea divină. Sfârşitul de an coincide cu o reactualizare a cosmogoniei, cu refacerea Timpului Primordial, a timpului pur care există în momentul Creaţiei. Spectacolul Aşteptând Crăciunul nu povesteşte doar de sfârşitul efectiv al unui anumit interval de timp şi de începutul unui alt interval, ci de anularea trecutului şi a păcatului individual sau colectiv printr-o purificare ritual, printr-o ardere simbolică suprapusă mesajului creştin.

Oferind o alternativă  atât producţiilor de inspiraţie occidental cât şi producţiilor autohtone folclorizate care invadează apaţiul premergător celei mai încărcate perioade din an din punct de vedere al concentrării de sacralitate, Aşteptând Crăciunul se doreşte a fi un altfel de spectacol în care vom asculta colinde uitate, colinde de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit, familiale, cosmogonice, mito-religioase, satirice, de doliu, precum şi cântece de stea ce vestesc Naşterea Mântuitorului, auzite de Grigore Leşe în vatra satului său, aduse de veteranii de război de pe front şi din prizonierat.

Invitat special în acest spectacol este artistul iranian Amir Heidarkhodaee, împreună cu care Grigore Leşe vă va oferi un recital de mare excepţie şi rafinament, pornind de la interferenţe sonore străvechi, autohtone şi persane.

Grupul IZA va interveni în spectacol cu cetera, gorduna, zongora, instrumente care au pătruns mai târziu în hotarul satului, echilibrând sonor şi stilistic spectacolul prin suite de joc, strigături reprezentative pentru muzică ţărănească din Transilvania ultimelor secole.

Accesul publicului la spectacol este liber!

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *