News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

BNR reduce dobanda-cheie pana la 2.5% BNR reduce dobanda-cheie pana la 2.5%
Please follow and like us:
Pin Share

Banca centrală a decis în prima şedinţa de politică monetară din acest an să continue ciclul de relaxare a politicii monetare diminuând dobânda-cheie de la 2,75% la 2,5%.

Inflaţia foarte scăzută din primele luni ale anului 2015, creşterea economică firavă, posibila menţinere a creditării totale în teritoriul negativ şi nivelul redus la care au coborât dobânzile la nivel european au încurajat BNR să taie din nou dobânda-cheie, mişcarea fiind anticipată de majoritatea analiştilor.

Totodată, BNR a decis astăzi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25% pe an, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an.

Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au fost menţinute.

Rezervele minime obligatorii (RMO) la lei au coborât în 2014 până la 10% şi RMO la valută au fost ajustate până la 14%. Iar coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie a fost îngustat până la Ă/- 2,5 puncte procentuale. La şedinţele de politică monetară din octombrie şi noiembrie BNR a luat trei măsuri de relaxare a politicii monetare dintr-o lovitură. (zf.ro)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *