News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Aradul, prin Centrul Cultural Judeţean face parte, alături de alte 13 oraşe importante din Europa, dintr-un proiect cultural de mare amploare. Comisia Europeană a anunţat că proiectul cultural de cooperare CreArt (Reţeaua Oraşelor pentru Creaţie Artistică), coordonat de Oraşul Valladolid şi cu participarea CJ Arad, împreună cu alte 13 instituţii şi oraşe europene, a fost selectat să primească fonduri UE pentru următorii cinci ani şi jumătate în cadrul Programului Cultural (2007-2013).

Proiectul CreArt va fi derulat iniţial pe o perioadă de cinci ani (2012-2017) şi are un buget total de 3.437.300 euro. 50% va fi asigurat de UE, cealaltă parte de 50% de către cele 14 organizaţii implicate în parteneriat. Bugetul alocat Aradului este de 200.000 Euro, din care 100.000 Euro reprezintă contribuţia UE, iar cealaltă parte de 50% va fi asigurată de către Consiliului Judeţean Arad.

CreArt (reţea de oraşe pentru creaţia artistică) – este un proiect coordonat de către Fundaţia Municipală pentru Cultură a oraşului Valladolid. În data de 27 martie 2012 coordonatorul proiectului a primit aprobarea oficială din partea Agenţiei pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Comisiei Europene. Oraşele implicate în acest proiect sunt: Aveiro (Portugalia), Kaunas (Lituania), Linz (Austria), Delft (Olanda), Wroclaw (Polonia), Lecce (Italia), Harghita (România), Pardubice (Republica Cehă), Arad (România), Valladolid (Spania), Kristiansand (Norway), Asociaţia Futurecity (Marea Britanie), Vilnius (Lituania).

Astăzi, CreArt este o reţea de 13 oraşe partenere şi instituţii reprezentative pentru bogăţia şi diversitatea culturală a Europei. Toţi suntem diferiţi ca mărime, tradiţie culturală, poziţie geografică şi caracteristici socio-economice. Dar avem cu toţi o dorinţă comună: de a lucra cu alte oraşe la nivel local, căutând ca împreună să generăm o ofertă comună de pregătire profesională, să schimbăm experienţe şi să ne promovăm artiştii dincolo de graniţele locale“, declară Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În scrisoarea pe care i-a adresat-o Francisco Javier Leon de la Riva, primarul oraşului Valladolid, preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, acesta a subliniat: „Am dori să mulţumim persoanelor implicate în CreArt din partea Centrului Cultural Judeţean Arad, pentru colaborarea lor şi pentru munca depusă în tot acest timp. Va fi o plăcere să continuăm să lucrăm împreună cu ei în următorii cinci ani. Aşteptăm cu nerăbdare dezvoltarea legăturilor culturale între oraşele noastre“.

CreArt va implica organizarea de evenimente efemere dar cu rezultate permanente în privinţa metodologiilor de management cultural europene. CreArt va deveni un reper util şi «transversal» pentru metodologia managementului cultural.

Activitatea depusă în ultimele luni de Valladolid, Arad – prin Centrul Cultural Judeţean – şi restul partenerilor au servit la stabilirea legăturilor culturale atât de importante pentru oraşele noastre. Suntem convinşi că în vremurile dificile din Europa, este necesar să coordonăm politici, acţiuni şi metode. În contextul actual, relevanţa proiectului CreArt este cu atât mai mare, de vreme ce cultura trebuie să îşi manifeste rolul fundamental în crearea unui tărâm european de responsabilitate şi civilizaţie care va contribui la «proprietatea personală» necesară UE.CreArt este important pentru schimbul european de cunoştinţe, idei, inovaţie şi promovare a creativităţii. Munca în reţea va juca un rol cheie, deschizând canale pe mai multe niveluri pentru dialogul cultural, schimbul de tehnici manageriale, programe sociale şi educative precum şi instrumente de dezvoltare economică“, declară Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, subliniind că „Prin acest proiect Centrul Cultural Judeţean Arad demonstrează că este o instituţie de nivel european, iar din punctul de vedere al artelor vizuale Aradul devine un reper important pe harta culturală a Europei”.

Într-o scrisoare adresată doamnei director Ana Maria Dragoş de către Excelenţa sa Estanislao de Grandes Pascual, Ambasador al Regatului Spaniei în România, acesta îşi exprima convingerea că „Ţinând cont de prestigiul instituţiilor participante, de vasta experienţă a acestora în promovarea creativităţii artistice şi în colaborarea europeană, (…) proiectul va înregistra rezultate remarcabile.”, felicitând-o pe distinsa doamnă pentru implicarea în acest amplu şi ambiţios proiect.

Mai multe informaţii legate de acest proiect se pot găsi la adresa de internet http://www.creart-eu.org/cities.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *