News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share


Pentru raionul Ungheni din Republica Moldova data de 26 mai 2011 a reprezentat o zi de istorie, marcată prin două evenimente majore pentru Moldova. Primul eveniment, ceremonia de inaugurare a Biroului Consular al Romaniei de la Ungheni, a avut loc în prezența ministrului de externe al Românie, dl. Teodor Baconschi și al ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, dl. Iurie Leanca, fiind o concretizare a demersurilor inițiate de cele două popoare.
Al doilea eveniment, prilejuit de semnarea Înțelegerii de Colaborare între Județul Arad din România și Raionul Ungheni din Republica Moldova, reprezintă o altă etapă de colaborare, cooperare și dezvoltare a relațiilor între cele două țări, un pas realizat și în dorința de apropriere și de înfrățire între autoritățile publice locale din România și Republica Moldova. Documentul constituie cadrul general al unor activităţi care acoperă domeniile economic, social, cultural şi turistic, oferind regiunii de la est de Prut şansa unor cooperări eficiente, concrete, menite să sprijine evoluţia regiunii spre standardele europene.
„Acest acord reprezintă o punte între cele două ţări, de această dată oficializată. Colaborarea între noi a început în noiembrie 2010 cu participarea delegației de la Ungheni la Forumul de cooperare descentralizată Româno-Belgian și sunt mulțumit că am reușit să dezvoltăm pe această cale relațiile de colaborare între cele două familii românești.”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Participanţii la semnarea documentului au subliniat rolul esenţial jucat de Consulatul din Bălţi în lansarea şi coordonarea acestui proiect, apreciind originalitatea lui şi caracterul concret, clar definit, al obiectivelor. Conectarea directă între regiunile vestice ale României şi ale Republicii Moldova, ambele dispunând de experienţa zonelor economice libere şi de activităţi specifice de frontieră, a fost considerată unanim ca o idee remarcabilă, cu efecte imediate în multiple domenii.
,,Am transmit către autoritățile unghene și invitația de a participa la ședința Biroului Internațional AREV – Adunarea Regiunilor Europene Viti-vinicole, eveniment care se va desfășura în luna septembrie a.c la Arad. Deasemenea am invitat reprezentanții Moldovei de a participa la evenimentele culturale tradiționale care au loc în județul nostru în cursul acestui an, cum sunt: Festivalul Românilor de Pretutindeni, Târgul Meșterilor Populari și Caravana Tradițiilor de Iarnă.
La eveniment au participat preşedinţii celor două regiuni, Ion Harea, preşedintele raionului Ungheni şi Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, reprezentanţii Consulatului general al României la Bălţi, Nicanor D. Teculescu, consul general, precum şi oficialităţi ale statului român, între care secretarul de stat Eugen Tomac, directorul Departamentului pentru românii de pretutindeni, senatorii Mihaela Popa şi Viorel Badea.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *