News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Colectiv, o drama nationala Colectiv, o drama nationala

Colectiv, o drama nationala

National 29 octombrie 2019 admin 0

Please follow and like us:
Pin Share

4 ani au trecut de cand Romania a trait cea mai mare catastrofa civila din ultimele trei decenii din istoria sa postcomunista.

Pe data de 30 octombrie 2015, un banal concert rock s-a transformat intr-o veritabila drama. Trupa heavy metal Goodbye to Gravity era pe scena in clubul bucurestean Colectiv in timp ce instrumentele pirotehnice, compuse din mici focuri de artificii au aprins spuma acustica din poliuretan care acoperea peretii clubului. Acesta din urma era arhiplin si, in plus, avea doar o poarta de evacuare in caz de urgenta. 64 de persoane au decedat si aproape 200 au fost ranite din cauza focului si substantelor toxice inhalate. Bilantul deceselor a ajuns astfel la 65, la doi ani de la incendiul devastator, unul din supravietuitori si-a pus capat zilelor in urma traumelor fizice si psihice suferite.

In toamna anului 2015, dupa trei zile de doliu national in memoria victimelor, zeci de mii de romani au iesit pe strazi, in Bucuresti, pentru a protesta intr-un mod vehement impotriva ineficientei autoritatilor. Sub sloganul « coruptia ucide », acestia au reclamat si au reusit sa obtina demisia guvernului social-democrat condus de Victor Ponta la acea vreme si a responsabililor cu administratia locala care au autorizat functionarea clubului de noapte, chir daca acesta nu indeplinea criteriile legale de securitate. Calvarul supravietuitorilor si familiilor persoanelor decedate a continuat in justitie. La scurt timp de la tragedie, ministrul Sanatatii de la acea vreme, Nicolae Banicioiu a declarat ca autoritatile romane nu aveau nevoie de ajutor pentru a trata ranitii in strainatate si ca medicii nostri sunt perfect capabili sa faca fata oricarei situatii.

Saptamana trecuta un grup civic originar din Iasi a depus o plangere penala la Parchet impotriva Departamentului pentru situatii de Urgenta, condus de catre Secretarul de Stat Raed Arafat si postata inca din anul 2007, pentru ascunderea unor probe video importante, legate de primele minute de interventie ale pompierilor sositi la fata locului. Toata lumea considera interventia acestora extrem de haotica si lipsita de profesionalism si de empatie a salvatorilor. In plus, dovezile video au venit recent sa dovedeasca acest lucru. Si, conform cotidianului Libertatea care a prezentat printre primii o inregistrare video necunocuta pana in prezent, cu interventia echipajelor ISU sositi la fata locului. Arafat sustine ca nu stia de existenta acestei inregistrari si ca nu intentioneaza sa demisioneze insa ca va pleca doar in cazul in care Ministrul ii cere acest lucru.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *