News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei se va face numai prin târgurile de animale autorizate sau  din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. In acest caz mişcarea animalelor se va face numai însoţite de Formular de mişcare şi de Certificat sanitar veterinar emise de către medicul veterinar concesionar.

Sacrificarea porcilor în perioada Sărbătorile de iarna, se va face cu respectarea normelor pentru bunăstarea animalelor în timpul  sacrificării. Metoda stabilita de A.N.S.V.S.A.  împreună cu reprezentanţii Colegiului medicilor veterinari este cea a pistolului cu glonte captiv.

Proprietarul animalelor are obligaţia să predea medicului veterinar crotalia animalului sacrificat iar carnea rezultată in urma sacrificarii animalelor în gospodarie va fi utilizată numai pentru consumul propriu,  fiind interzisă comercializarea. Cu această ocazie recomandăm tuturor cetăţenilor care intentioneaza să achiziţioneze carne de porc sau produse din carne de porc, să se adreseze numai unităţilor autorizate în acest sens şi care sunt supuse supravegherii sanitare veterinare, evitându-se astfel aparitia unor toxinfecţii alimentare sau a infestării cu Trichinella sp.

Inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. vor verifica modul de  comercializare a porcilor în târgurile de animale autorizate dar şi modul de respectare al normelor privind bunăstarea animalelor în timpul transportului şi sacrificării. Comercializare  porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională,  conform HG. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Examinarea cărnii în vederea depistării  infestaţiei  cu Trichinella spiralis  se  efectuează din musculatura striată (150 g. din pilierii diafragmatici sau musculatură intercostală), la toate Circumscriptiile Sanitare Veterinare Concesionate de la nivelul comunelor, cât şi la  Circumscriptiile Sanitare Veterinare si de Siguranta Alimentelor din Municipiul Arad şi oraşele din judeţ, cu condiţia ca deţinătorii animalelor supuse sacrificării să prezinte medicului veterinar urmatoarele:

– o probă care să fie reprezentativă pentru efectuarea examenului   trichineloscopic;

– crotalia animalului sacrificat;

– proba de stern pentru examen de laborator.

– In perioada  01.12 – 31.12.2011  va fi asigurată  prezenţa conform următorului program:

– luni – sâmbătă  08,00 – 18,00

-duminică  08,00 – 12,00

La fiecare C.S.V.S.A.  va fi afişat  programul de lucru , persoana care asigură serviciul şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte  privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *