News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Comisia Europeană a decis, de curând, o serie de măsuri de urgenţă care ar trebui să aducă o contribuţie semnificativă la relansarea unora dintre economiile din UE care se confruntă cu mari dificultăţi, acesta fiind şi cazul ţării noastre. Conform propunerii, şase ţări vor putea să-şi diminueze contribuţia la proiectele pe care le cofinanţează, în prezent, împreună cu Uniunea Europeană.

Comisia pune la dispoziţia Greciei, Irlandei, Portugaliei, României, Letoniei şi Ungariei o cofinanţare UE suplimentară, esenţială pentru proiectele de impulsionare a creşterii şi a competitivităţii din aceste ţări. Prin urmare, ele vor putea să-şi diminueze contribuţia în cadrul cofinanţării, într-un moment în care bugetele lor naţionale sunt supuse unei presiuni considerabile; în acest mod, programele care nu au fost încă executate din lipsă de fonduri naţionale vor putea să fie lansate şi să injecteze bani în economie.

Europarlamentarul Iosif Matula salută iniţiativa Comisiei Europene, declarând: „Comisia Europeană ne oferă şansa de a intensifica absorbţia fondurilor prin acordarea acestui suport financiar de urgenţă. Dacă România va profita din plin de acest ajutor, va putea beneficia de o finanţare suplimentară de până la 714 milioane de euro în plus faţă de fondurile acordate României prin politica de coeziune.”

Măsura nu reprezintă o finanţare nouă sau suplimentară, ci permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurală şi pescuitul. Contribuţia UE va creşte până la o valoare maximă de 95%, dacă acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre în cauză. Această măsură ar trebui să fie însoţită de stabilirea unei ordini a priorităţilor în favoarea proiectelor axate pe creştere şi ocuparea forţei de muncă, de exemplu privind formarea lucrătorilor, crearea unor clustere de întreprinderi sau investiţiile în infrastructura de transport. În acest fel se poate mări nivelul executării şi al absorbţiei fondurilor şi se pot injecta bani suplimentari în economie mai rapid, se arată în raportul CE.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Aceste propuneri constituie un răspuns excepţional la circumstanţe excepţionale. Accelerarea acestor fonduri, împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare – contribuind în acest mod la un fel de «Plan Marshall» pentru redresarea economică. Această decizie va injecta fonduri esenţiale în economiile naţionale, reducând necesitatea de cofinanţare a proiectelor din bugetele naţionale. Invit Parlamentul European şi Consiliul să aprobe de urgenţă această decizie, pentru ca fondurile să ajungă pe teren până în cursul primei părţi a anului următor.”

Iniţiativa CE vizează statele membre care au fost cel mai grav afectate de criză şi care primesc sprijin financiar în cadrul unui program prin intermediul mecanismului privind balanţa de plăţi pentru ţări din afara zonei euro (România, Letonia şi Ungaria) sau prin intermediul mecanismului european de stabilizare financiară pentru ţări din zona euro (Grecia, Irlanda şi Portugalia).

Comisia va cere Consiliului şi Parlamentului European să adopte propunerea, printr-o procedură legislativă accelerată, până la sfârşitul lui 2011, pentru a permite ca proiectele foarte importante să fie transpuse în realitate cât mai curând posibil.

Această măsură de completare are o natură excepţională şi temporară şi va lua sfârşit de îndată ce statele membre vor înceta să primească fonduri în cadrul programelor de asistenţă financiară.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *