News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Controale ale Directiei Sanitar-Veterinare in piete si oboare Controale ale Directiei Sanitar-Veterinare in piete si oboare
Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

In perioada 14.05.2013-08.06.2013, s-au efectuat controale împreuna cu echipe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad în cele 4 târguri de animale autorizate din judeţul Arad (Pâncota, Beliu, Chişineu-Criş şi Hălmagiu). In urma controalelor efectuate s-au constatat următoarele aspecte:

-în târgul de animale din oraş Pâncota s-au efectuat verificări în zilele 18.05.2013, 25.05.2013, 01.06.2013 şi 08.06.2013, au fost constatate o serie de deficienţe privind neimplicarea reprezentanţilor Consiliului local al oraşului Pâncota în asigurarea condiţiilor de funcţionare a târgului de animale. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Arad a emis Ordonanţa de suspendare temporară a activităţii târgului de animale nr. 70/28.05.2013 şi a întocmit proces verbal de constatare în care au fost stabilite măsuri, termene şi responsabilităţi pentru remedierea deficienţelor. În urma verificărilor efectuate la animale privind crotalierea şi prezentarea documentelor sanitar veterinare însoţitoare, au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale în valoare de 9900 lei.

-în târgul de animale din oraş Chişineu Criş s-au efectuat verificări în zilele de 14.05.2013 şi 21.05.2013 . S-au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4680 lei.

-în târgul de animale din Hălmagiu s-au efectuat verificări în data de 01.06.2013.Au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 720 lei.

-în târgul de animale din Beliu s-au efectuat verificări în zilele de 22.05.2013 şi 29.05.2013. A fost întocmit proces verbal de constatare în care au fost stabilite măsurile, termenele şi responsabilităţile pentru remedierea deficienţelor. În urma verificărilor efectuate la animalele afluite spre comercializare, s-au aplicat 3 sancţiuni prin avertisment.

La toate cele 4 târguri verificate s-a constatat:

-comercializarea animalelor în afara spaţiului destinat târgului, fără ca administraţia târgurilor, Consiliile locale, să se implice în interzicerea comerţului ilegal cu animale pe teritoriul localităţii, în ziua de funcţionare a târgului.

– deficienţele principale au fost :neexistenţa mijloacelor de identificare (crotalii), ciculaţia animalelor fără paşapoarte la bovine şi ecvine şi documente de mişcare,lipsă certificate sanitare veterinare de sănătate.

În total, în perioada 14.05.2013-08.06.2013, în cele 4 târguri autorizate sanitar veterinar în judeţul Arad, au fost aplicate un număr de 39 sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.300 lei.

Conform legislaţiei în vigoare, comercializarea animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine sau cabaline, se face numai cu animale crotaliate/microcipate, însoţite de documente sanitar veterinare (formulare de mişcare pentru toate speciile; paşapoarte pentru bovine şi ecvine; certificate de sănătate pentru porcine şi ecvine), eliberate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitatea de domiciliu al proprietarilor de animale.

Acţiunile de control în târgurile de animale vor continua, pentru verificarea remedierii deficienţelor şi a modului de respectare a normelor sanitar veterinare de către deţinătorii de animale privind acţiunea de vânzare-cumpărare de animale.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *