News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Crucea Caraiman ar putea intra, în perioada imediat următoare, în conservare Crucea Caraiman ar putea intra, în perioada imediat următoare, în conservare
Please follow and like us:
Pin Share

Crucea Caraiman, a cărei reabilitare se realizează în baza unui proiect cu finanţare europeană, ar putea intra, în perioada imediat următoare, în conservare, ca urmare a condiţiilor meteo care nu mai permit executarea lucrărilor, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Biroului sprijin comunicare strategică, planificare, analiză şi evaluare din cadrul Direcţiei informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, locotenent-colonel Anemona Toma.

Potrivit sursei citate, lucrările exterioare au fost deja întrerupte din cauza temperaturilor scăzute, în prezent având loc intervenţii ale constructorului la subsolul monumentului.

„În momentul de faţă, lucrările de reabilitare continuă. Temperaturile scăzute de la această altitudine nu permit lucrări la suprafaţă, dar sunt efectuate în continuare reabilitări la subsolul monumentului. În perioada imediat următoare, în funcţie de condiţiile meteo, monumentul urmează să intre în conservare, pentru anotimpul rece”, a afirmat Toma.

Este pentru a doua iarnă consecutivă în care Crucea Caraiman intră în conservare, după ce în sezonul rece precedent au fost întrerupte în perioada 1 septembrie 2018 – 8 iulie 2019.

Ministerul Apărării Naţionale derulează, în perioada 9 mai 2016 – 30 septembrie 2022, proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Proiectul are o valoare de 19,15 milioane de lei, din care 15,94 milioane lei reprezintă finanţare din fonduri europene, iar 3,2 milioane lei este valoarea cofinanţării proprii pentru cheltuieli eligibile şi neeligibile. Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Direcţiei domenii şi infrastructuri.

Obiectivul general al proiectului este promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, iar obiectivele specifice vizează, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul monumentului şi, pe de altă parte, creşterea numărului de vizitatori la monument cu minim de 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor de intervenţie.

 

Sursa: agerpres.ro

webeditor

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *