News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

România este pe punctul de a atinge o criză socială critică. Pensionarii primesc o pensie lunară medie de 160 euro. Mortalitatea infantilă are cea mai mare rată din întreaga Uniune Europeană. Sub presiunea panicii şi a paranoiei instalate pe pieţele financiare şi în contextul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, 15% din valoarea pensiilor şi un sfert din drepturile băneşti ale copiilor sunt tăiate. Aproximativ 40% din spitale se închid. Rezultatul final va fi sfârşitul statului bunăstării.

Măsurile de austeritate luate de guvernul român vis-a-vis de sistemul de sănătate şi de drepturile copilului sunt, dacă ne referim la situaţia copiilor din România, atât imorale, cât şi neprincipiale. Imorale, întrucât, în ţara cu cea mai mare rata a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, părinţii au nevoie de cât mai mult sprijin financiar pentru a avea grijă de copiii lor. Luându-le aceşti bani şi închizând aproape jumătate dintre spitalele ţării se va ajunge efectiv la o tragedie socială. Aceste măsuri sunt şi neprincipiale pentru că încalcă drepturi fundamentale din Uniunea Europeană. Carta Drepturilor Fundamentale din Uniunea Europeană, pe care România a ratificat-o, stipulează la articolul 24: Copiii au dreptul la protecţe şi îngrijirile necesare pentru asigurarea bunăstării lor şi interesul superior al copilului trebuie să fie considerat primordial”. Având în vedere situaţia săraciei în rândul copiilor şi rata mortalităţii infantile din România, aceste măsuri reprezintă un atac evident la adresa drepturilor copilului.

Cu toţii ne dorim să trăim într-o Uniune Europeană cu standarde mai înalte. Dacă vom permite valului actual de măsuri de austeritate impuse de guvernele de dreapta să atingă un nivel de distrugere a bunăstării, ce se va întâmpla cu aşa-numitul „Model Social European”? Există o explicaţie simplă pentru aceste măsuri de austeritate draconice: Uniunea Europeană are o majoritate guvernamentală de dreapta care îşi impune cu fermitate ideologia. Această ideologie se bazează pe ideea că pierderile trebuie suportate de societate, în timp ce câştigurile rămân privatizate. Guvernul de dreapta din România, sub presiunea Fondului Monetar Internaţional, a optat pentru această variantă, aruncând, astfel, responsabilitatea şi costurile actualei crize economice pe umerii copiilor, ai muncitorilor şi ai pensionarilor.

În concluzie, este extrem de îngrijorător că această ofensivă a conservatorilor europeni nu numai că va distruge coeziunea socială, periclitând, obiectivul central al Uniunii Europene, respectiv pacea şi securitatea, dar este totodată şi împotriva propriilor scopuri. Înrăutăţirea situaţiei populaţiei sărace din Europa va conduce inevitabil la o scădere a comerţului şi a cererii pe plan intern, aspecte ce reprezintă cheia creşterii economice şi a stabilităţii Uniunii Europene.

Distrugerea statului bunăstării în Uniunea Europeană nu este modalitatea de ieşire din criză, ci un mijloc de agravare a consecinţelor sale sociale. Prin măsurile pe care intenţionează să le ia, Guvernul român acţionează contraproductiv şi dă dovadă, în acelaşi timp, de o iresponsabilitate cruntă.

Preşedintele PES, Preşedintele PSD,

Paul Nyrup Rasmussen Victor Ponta

Preşedinta PES Women, Preşedinta O.F PSD,

Zita Gurmai Rovana Plumb

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *