News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Fumatul interzis în orice spaţiu închis, comercializarea produselor din tutun – interzisă în incinta unităţilor sanitare şi la o distanţă mai mică de 250 de metri  faţă de acestea, precum şi amenzi de până la 5000 de lei pentru cei care nu respectă regula. Sunt câteva dintre măsurile urmărite printr-un proiect legislativ aflat la ora actuală în dezbaterea Senatului.

“Nu sunt eu nici medic, nici vreun moralist al vremurilor noastre, dar recunosc şi susţin răspicat că sunt un ferm critic al fumatului. Pe lângă faptul că îl consider un viciu, iar viciile înseamnă slăbiciuni cu care oamenii pot fi uşor manipulaţi, fumatul este extrem de nociv “, susţine deputatul PSD, Ciprian Luca.

Demnitarul arădean îşi argumentează afirmaţiile printr-o serie de statistici îngrijorătoare privind implicaţiile pe care le are fumatul în viaţa noastră. Rapoartele  arată că la ora actuală, 1,3 miliarde de persoane fumează, în condiţiile în care alte cinci milioane de persoane mor anual, tocmai din cauza fumatului. 90% din cazurile de cancer pulmonar 75% din numărul bolnavilor  de bronşită cronică şi emfizem şi 25% din cazurile de cardiopatie ischemică au ca numitor comun consumul de ţigări. Nicotina antrenează transformări chimice şi biologice la nivelul creierului creând  dependenţă.

Fumul de ţigarăconţinepeste 4.000de substanţenocive organismului, 60 fiind considerate cancerigene, care gudron, arsenic, benzen. Ele sunt responsabile pentru 40.300de decese premature anual înregistrate în România şi Britanie şi peste 1,2 milioane numai în Europa.

„Dacă totuşi aceste cifre nu vă spun nimic, merg mai departe şi vă spun că fumatul ucide şi nefumătorii. În realitate, 85% din fumul ţigării fumate de un fumător este inhalat de nefumătorul aflat în preajma acestuia. În acest caz mă simt dator să fac apel la conştiinţa fiecărui fumător, căruia dacă viaţa lui i se pare nevaloroasă, atunci să facă bine să respecte viaţa celui de lângă el. Este posibil ca în faţa legii să nu fim cu toţii egali, dar vă asigur că în faţa morţii nu ne mai ajută nici banii, nici rangul social. Este adevărat că prin democraţie am câştigat o mulţime de drepturi şi mai ales am cîştigat libertate. Dar aceste drepturi vin cu o serie de obligaţii, iar libertatea ne este permisă până la limita la care acţiunile noastre încalcă libertatea şi drepturile celuilalt”, susţine deputatul Ciprian Luca.

În Statele Unite, fumatul pasiv este considerat a fi cauza a 46 000 de decese prin boli de inimă în fiecare an. Specialiştii estimează că expunerea la fumul de tigara cauzează  3000 de cancere pulmonare printre nefumători şi este responsabilă pentru 300 000 cazuri de infecţii ale tractului respirator inferior la copiii sub 18 luni, în fiecare an.

„ În contextul datelor prezentate, consideraţi că aşa-zisa imagine creată în faţa colegilor sau a prietenilor merită riscul pierderii sănătăţii? Aveţi impresia că o tigară vă calmează ? Credeţi că o ţigară vă face să păreţi mai interesant? Sunt simple impresii, eronate, care din păcate nu fac decât să creeze dependenţă, transformându-vă în nişte slujbaşi ai unui viciu nemilos, care „arde” pe lângă bani, sănătatea dumneavoastră şi a celor dragi. În situaţia dată, îmi exprim susţinerea faţă de iniţiativa colegei mele Manuela Mitrea care a depus iniţiativa legislativă privind interzicerea fumatului în orice spaţiu închis. Este adevărat că noi reprezentăm toţi cetăţenii indiferent că sunt marcaţi de acest viciu sau nu, şi că de aceea nu trebuie să fim părtinici. Nici nu sunt, dar consider că dacă nu am puterea să-i conving să renunţe la fumat prin argumente logice (legate de sănătate, buget,conştiinţă) atunci măcar am puterea să resticţionez acest fenomen care ia amploare cu o viteză halucinantă, ştiind că prin aceasta măcar pot veni în sprijinul celor ce trebuie să fumeze pasiv.  Asadar mă alătur demersului colegei mele şi fac un apel către toţi colegii mei (indiferent de culoarea lor politica) să susţină această iniţiativă şi mai mult decât atât să o şi voteze. Sunt sigur că o astfel de lege va face ca mandatul nostru să nu treacă neobservat în istorie”, a conchis deputatul Ciprian Luca.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *