News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Dezbatere la CJA referitoare la problemele cu care se confruntă persoanele  diagnosticate cu tuberculoză Dezbatere la CJA referitoare la problemele cu care se confruntă persoanele  diagnosticate cu tuberculoză
Please follow and like us:
Pin Share

Fundația Romanian Angel Appeal şi Consiliul Județean Arad au organizat, ieri și astăzi, dezbateri referitoare la problemele cu care se confruntă persoanele  diagnosticate cu tuberculoză, dar care nu sunt internate în spitalele de specialitate.  Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a subliniat că sănătatea este unul dintre domeniile în care administraţia locală judeţeană a investit foarte mult. „Sănătatea publică este domeniul spre care ne-am orientat cu cea mai mare intensitate în ultimul an. Am inaugurat anul acesta spitalul TBC, singurul spital realizat de o administraţie publică din România din efort propriu, şi mutăm aici secţia de la Gurahonţ, pentru ca economiile realizate (200.000 de euro anual) să le putem folosi în alte investiţii la spital”.

România este, din păcate, pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză și pe locul al cincilea în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, după Kazahstan, Moldova, Georgia și Kîrgîstan.

Judeţul Arad s-a situat, în 2016, pe locul 14 în ţară ca număr de pacienţi noi (317) şi pe locul 16 ca incidenţă (număr de pacienţi noi raportat la 100.000 de locuitori).

Suntem conştienţi de problematica tuberculozei în rândul comunităţii şi am discutat despre modalităţile în care noi, autorităţile locale ne putem implica în limitarea efectelor acestei boli şi în îmbunătăţirea vieţii persoanelor afectate. Gestionarea acestor probleme nu este o misiune uşoară şi din acest motiv apreciem implicarea şi rolul pe care Fundația Romanian Angel Appeal îl are în acest demers privind necesitatea implementării unor măsuri de suport medicale, sociale şi educaţionale în comunităţi. Mai mult, ne-am propus ca în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Arad să organizăm o caravană la nivelul judeţului de informare asupra riscurilor acestei boli”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Dr. Corina Crișan, consilier județean, a vorbit despre rolul asistenților medicali comunitari precum și despre importanța unei informări corecte în rândul cetățenilor. Aceste dezbateri au fost binevenite atât pentru medici și asistenți medicali comunitari cât și pentru autoritățile locale de pe raza județului. S-a pus accent pe faptul că mulți dintre bolnavii de tuberculoză nu urmează tratamentul corespunzător deoarece aceștia provin din medii și comunități izolate, iar asistenții medicali comunitari sunt singurii care pot asigura tratamentul direct supravegheat și consilierea necesară pentru continuarea tratamentului. În prezent există numeroase cereri pentru angajarea de asistenți medicali comunitari în diferite comune, care așteaptă finanțare de la Ministerul Sănătății. Sperăm ca acestea să fie aprobate deoarece rolul lor este deosebit de important, mai ales în cadrul comunităților izolate”, a declarat dr. Corina Crișan, consilier județean CJ Arad.

La dezbaterile organizate la Ineu, Lipova și Sebiș au participat reprezentanți ai CJA., autorități locale, medici specialiști, medici de familie și asistenți comunitari.

În municipiul Arad, dezbaterea a avut loc la sediul Consiliului Județean și au participat reprezentanţi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Direcţiei Judeţene de Statistică şi ai administraţiilor publice locale.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *