News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Este fotbalul românesc aproape de faliment? Liga 1 pare să fie pe cale de dispariție! Este fotbalul românesc aproape de faliment? Liga 1 pare să fie pe cale de dispariție!
Please follow and like us:
Pin Share

Au trecut de mult vremurile în care Steaua, Dinamo și Rapid câștigau aproape toate meciurile disputate în compania echipelor din provincie. Divizia A, așa cum era numită competiția de top a fotbalului românesc, oferea un spectacol cât se poate de savuros, atât în plan sportiv cât și în afara terenului. Investitorii obișnuiau să se ia la întrecere și astfel, valoarea cluburilor creștea într-o manieră spectaculoasă, de la an la an.

Restructurări

Totuși, odată cu debutul recesiunii, personajele implicate în sport au început să se retragă ușor-ușor. Steaua pare să fie singura supraviețuitoare care menține ștafeta sus. Dinamo a trecut prin insolvență și funcționează cu un buget minimal, în timp ce la Rapid se vorbește despre faliment și datorii incomensurabile.

Dacă ne uităm pe un site de statistici din Liga 1 de fotbal, vom observa că sistemul competițional a suferit modificări în ultima perioadă. Dacă până în 2015 aveam 18 echipe în prima ligă, odată cu începerea sezonului 2016/2015, Liga 1 are numai 14 cluburi înscrise în competiție.

Restructurările au venit ca o soluție de avarie. Datoriile și lipsa de venituri i-au determinat pe conducătorii ligii să adopte acest forma, cu speranța că echipele din prima ligă se vor descurca mai bine cu banii pe care îi vor primi din drepturile de televizare începând cu această stagiune.

Faliment?

Există posibilitatea ca atunci când accesăm site-urile de rezultate live la fotbal să nu mai găsim ligile românești printre selecțiile disponibile. Acest scenariu pare desprins din filmele de groază, însă realitatea actuală nu este deloc departe de acest deznodământ.

Adrian Mititelu este pe cale să își revendice pierderile cauzate de conducătorii fotbalului românesc, care au dezafiliat în mod abuziv cel mai iubit club din Oltenia, F.C. Universitatea Craiova.

Tribunalul a dat o decizie prin care Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Mircea Sandu și Mitică Dragomir, trebuie să-i plătească patronului Universității despăgubiri în valoare de 240 de milioane de euro. Cei doi foști conducători au mai primit și o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

În condițiile în care FRF are un buget anual de aproximativ 15 milioane de Euro, falimentul fotbalului românesc pare iminent în cazul în care decizia devine definitivă și irevocabilă.

Negocieri

Adrian Mititelu a fost cel care a deschis primul discuțiile legate de o posibilă înțelegere între părți. Păgubitul dorește demisia actualului președinte al FRF, Răzvan Burleanu, reintroducerea clubului în prima ligă și o sumă de bani mai mică, care ar urma să fie eșalonată pe o perioadă de 15-20 de ani.

Cu toate acestea, reacțiile din partea federalilor au întârziat să apară. Este greu de crezut că se poate ajunge la o înțelegere viabilă între părți, dacă președintele FRF nu va demisiona. Și mai mult decât atât, Mititelu a anunțat că așteaptă și rezultatele unui alt dosar, în care este implicat și Burleanu și C.S.U., echipa fondată de primăria orașului.

Însă toate aceste proceduri mai pot întârzia ani buni până la finalizare. În acest timp de suspans, nici un investitor va mai risca nimic și astfel, ne putem aștepta la o scădere și mai mare a calității fotbalului autohton.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *