News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Undă de şoc în toată Europa: agenţia StandardPoor’s (SP) a scăzut vineri ratingul Franţei, Austriei, Malta, Slovacia şi Slovenia cu o treaptă, iar Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse.

Vestea că unele dintre cele mai importante economii din zona euro ar putea fi retrogradate de către StandardPoor’s apăruse în jurul prânzului, conform unor surse guvernamentale citate de Dow Jones, dar şi de unele publicaţii sau televiziuni europene. Sursele nu precizaseră exact care sunt statele cărora agenţia SP’s le va tăia ratingul, dar au precizat că pe „lista neagră” nu se află Germania, Olanda, Luxemburg şi Belgia. Lipsa Franţei de pe lista statelor care vor scăpa de eventuala retrogradare a adus panică pe pieţele financiare.

Indicele SP’s 500, unul dintre cei mai importanţi de pe bursa de la New York a pierdut 1% în scurt timp de la mediatizarea acestui posibil anunţ, inclusiv de către unele televiziuni franceze. Indicele Stoxx Europe 600, care reflectă evoluţia unora dintre cele mai importante titluri de pe piaţa de capital europeană şi-a anulat câştigul de 0,7% obţinut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri şi a înregistrat o scădere de 0,4%, conform Bloomberg.

Euro, la nivelul minim al ultimelor 16 luni faţă de dolarul american

Moneda unică europeană a avut şi ea de suferit. Pesimismul investitorilor privind posibila retrogradare în lanţ a unora dintre cele mai puternice economii ale uniunii monetare a dus euro la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolarul american, respectiv la un curs de 1,2661 dolari/euro.

Conform unor surse citate de Wall Street Journal, raportul în care se anunţă această măsură din partea SP’s este în aceste momente pe mesele liderilor zonei euro, retrogradarea fiind iminentă.

Agenţia de rating a refuzat orice comentariu oficial pe această temă.

În mod normal, tăierea ratingului de ţară duce la scumpirea costurilor de împrumut. Cea mai recentă excepţie de la această regulă este SUA care, după ce StandardPoor’s i-a retras ratingul AAA, maximul posibil, nu numai că a continuat să se împrumute uşor de la investitori, ci a făcut-o şi la dobânzi mai mici. Motivul, după cum au explicat mai mulţi dealeri, a fost faptul că, în ciuda tăierii de rating, Statele Unite au fost percepute mai de încredere decât statele din zona euro, care se aflau şi încă se află într-o criză acută a datoriilor suverane. (gandul.info)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *