News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

expeditie speologica in Albania cu opt aradeni

În perioada 2-12 august 2011, o echipă formată din opt speologi Arădeni, membrii ai Asociaţiei Speologice Speowest Arad, au participat în Albania la o expediţie speologică internaţională, organizată prin intermediul Federaţiei Balcanice de Speologie.

Expediţia a fost organizată în arealul Alpilor Albanezi din Munţii Dinarici, din Districtul Shkoder, Albania, la graniţa cu Kosovo. Localizată într-o zonă izolată, extrem de sălbatică, expediţia a avut ca obiectiv continuarea explorărilor din Peştera Maja Arapit, o cavitate care se dezvoltă în peretele cu acelaşi nume, care are o înalţime de aproape 1000 m.

La expediţie au participat din partea României o echipă formată din 8 speologi Aradeni, dintre care 4 femei toate fiind la prima expediţie de acest gen în afara graniţelor României. Tabăra a fost instalată într-o zonă accidentată, la atitudinea de 1400 m, la baza peretelui Maja Arapit, în imediata apropierea a peşterii. Pe parcursul expediţiei, au fost formate mai multe echipe mixte, româno-bulgare, din care au facut parte şi cele 4 reprezentante ale României la expediţie. Pe parcursul incursiunilor subterane au fost continuate explorările speologice, cercetările şi sudierea Peşteri Maja Arapit. La finalul expediţiei s-a reuşit atingerea cotei de + 320 m fată de intrare, în mai multe zone înalte ale peşterii, fiind identificate noi continuări care vor fi explorate în viitor. Au mai fost cartografiate noile sectoare descoperite şi au fost colectate specii de fauna subterană pentru studierea acestora de specialişti în domeniu.

Datorita accesului restrictionat în zonă atât pe perioada iernii din cauza zăpezilor mari, cât şi primăvara din cauza viiturilor fregvente, care inundă complet galeriile inferioare ale peşterii, a numeroselor strâmtori, pasajelor verticale şi a cotei atinse în momentul de făţă, explorile devin din ce în ce mai dificile, punând la grea încercare speologii.

Pe viitor se doreşte continuare explorărilor din Peştera Maja Arapit, dar şi în altele din regiune, speologi Aradeni fiind invitaţi în tomnă să participe în aceiaşi zonă la o expediţie în care de doreşte atingerea cotei de -1500 m, în o peşteră verticală. Participarea speologilor la alte expediţii similare fiind condiţionată de obţinerea de sponsorizări, costurile de participare ridicâdu-se la peste 1000 euro/participant.

Participarea speologilor Aradeni, la Expediţia „Maja Arapit” Albania a fost susţinută de Centrul Cultural Judeţean Arad.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *