News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Organizaţia de Femei a PSD Arad a organizat, cu ocazia Zilei mondiale a asistenţei sociale, o dezbatere cu tema „Cât mai contează asistenţa socială în România?” .

Dezbaterea a pornit de la o realitate tristă: o populaţie sărăcită şi un stat care se substrage tot mai mult de la obligaţiile sale morale şi constituţionale. În timpul discuţiilor, s-a subliniat faptul că România azi nu este, în fapt, un stat social. Avem printre cele mai mici cheltuieli sociale, ca procent din PIB, din UE. România este în schimb un stat clientelar, în care guvernul ia bani de la populaţie şi îi dă clientelei politice.

„PSD are datoria de a apăra Statul Social responsabil deoarece acesta este un principiu prevăzut de Constituţia României şi asumat de Uniunea Europeană. El este expresia valorilor în care noi credem: solidaritate, responsabilitate, echitate, dreptate socială” a spus preşedinta Alexandra Braica.

Femeile social democrate au arătat că Statul Social, concept Promovat de PSD, presupune asumarea de către noi toţi a obligaţiei – pe care actualii guvernanți refuză s-o facă – de a asigura prin măsuri economice şi sociale un nivel de trai decent pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru clica de partid. Înseamnă obligaţia de a garanta că drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt respectate, fără discriminare. Statul social are rolul menţinerii coeziunii sociale prin acţiunea permanentă de diminuare a inegalităţilor existente în societate cauzate de riscurile inerente la care sunt supuşi cetăţenii: îmbătrânire, boală, şomaj, accidente, sărăcie.

Ca procent din PIB România ocupă locuri codașe în UE, cu doar 14% cheltuieli totale cu protecția socială  în timp ce în alte state  situația arată  diferit: Belgia 30,1%,  Olanda 29,3%,  Suedia 30,7%, Franta 31,1%, Germania 28,7%, Ungaria 22,3%, Polonia 19,2% din PIB.

În ţările bogate sărăcia este specifică unor grupuri marginale, unor minorităţi etnice sau rasiale. În ţările sărace, ea este mult mai extinsă şi mai omogenă. În ţările sărace, majoritatea populaţiei este săracă. Astfel, programele de protecţie socială focalizată, selectivă, care sunt mai eficiente şi chiar mai eficace decât cele universale, pot fi folosite cu un oarecare succes în ţările bogate, unde numărul de posibili beneficiari este redus. Aceste programe devin însă aproape imposibil de aplicat în ţările sărace, unde numărul săracilor depăşeşte jumătate din populaţie.

„Această lege promovată de PDL nu ţine cont de existenţa unui ansamblu de reglementări în domeniul social, nu ţine cont de legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, persoanelor cu handicap , legea privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice şi  nu în ultimul rând este în total dezinteres faţă  de prevederile constituţionale din România. Prin această lege se transferă responsabilitatea pentru toate categoriile de asistaţi către administraţiile locale, cu o finanţare ambiguă, introducând contribuţii chiar pentru persoanele care trăiesc în stradă şi pentru masa servită în cantinele sociale” a remarcat Alina Breaz.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *