News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Noile statistici arata ca in anumite parti ale Europei salariul pe ora de munca a crescut cu 10% in ultimul an.

Povestea nu pare sa fie deloc complicata dar, daca salariul mediu creste intr-o tara, asta nu inseamna imbunatatirea automata a conditiilor de angajare.

Pentru o mai buna intelegere, sa analizam rata somajului

Potrivit statisticilor oferite de Eurostat, anul trecut, cea mai mare crestere a salariului mediu s-a inregistrat in Bulgaria (10,5%).

La polul opus, s-au aflat Lituania (-11%), Letonia (-7,2%) si Estonia (-5,5%).

Atat statele care au inregistrat o mare crestere a salariului mediu, cat si cele care au inregistrat o mare scadere au fost si statele cu cea mai mare crestere a somajului (inregistrat pana in luna martie), lucru care arata ca salariul mediu nu contribuie decat partial la imaginea de ansamblu a pietei muncii.

Salariul mediu poate sa cresca atunci cand se fac concedieri

Elena Ganeva, analist macroeconomic al ING Bulgaria, a declarat ca in Bulgaria, cresterea salariului orar ar putea avea legatura cu somajul. Numarul persoanelor angajate a scazut cu 7,3% in Bulgaria, pana in luna martie.

Ganeva a declarat ca muncitorii necalificati si cei cu salarii mici sunt printre primii care sunt concediati, fapt ce conduce la cresterea salariului mediu (deoarece, atunci cand se calculeaza salariul mediu, un numar redus de persoane cu salariu mic inseamna un salariu mediu mai mare, per total).
in plus, companiile mici, care platesc mai putin decat companiile mari, au fost fortate sa dea afara mai multi oameni, ca urmare a crizei economice.

si acest lucru a dus la cresterea salariului mediu, deoarece majoritatea angajatilor a fost formata dintr-un procent mai mare de angajati mai bine platiti.

in schimb, statele plasate la mijlocul clasamentului, cu cresteri modeste sau cu modificari usor negative in privinta salariului mediu, tind sa aiba o rata a somajului mai stabila.

Olanda a inregistrat o crestere a salariului mediu cu 0,5% si o scadere de 1,7% a numarului de persoane angajate, Germania a inregistrat o crestere a salariului mediu cu 1,2% si o scadere de 0,3% a numarului de persoane angajate, iar Franta a inregistrat o crestere a salariului mediu cu 3,2% si o scadere de 0,8% a numarului de angajati. (ezonomics)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *