News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

De frica falimentului, tot mai multe companii s-au pus sub protectia legii insolventei

Statistic, cand o companie se naste, o alta intra in stare de insolventa. Tot mai multe firme incearca sa evite falimentul si sa beneficieze de protectia legii insolventei, sperand la o revenire miraculoasa!

Numai in luna octombrie a anului trecut s-a inregistrat o crestere de 2,5 ori a cererilor de intrare in insolventa fata de luna septembrie a aceluiasi an, semn ca toamna nu le-a priit prea mult intreprinzatorilor romani. Cu toate acestea, cumulat, anul 2011 a stat mai “prost” fata de 2010 la capitolul insolventa, cifra inregistrarilor fiind de 15.767 versus 17.484 in anul precedent.

Insolventa nu-i totuna cu falimentul

Contrar perceptiei generale, care valideaza insolventa ca stare falimentara, trebuie spus faptul ca intrarea unei companii in insolventa nu ii garanteaza finalul falimentar, ci reprezinta o etapa de reorganizare si reevaluare a principalelor activitati tocmai pentru a se incerca pastrarea pe linia de plutire. Specialistii spun ca deschiderea unui dosar de insolventa reprezinta un pas important in analiza situatiei debitorului, fiind posibila redresarea doar daca sunt aplicate cu strictete toate masurile de siguranta.

Nu aduce anul ce aduce insolventa

In primul rand, beneficiile intrarii sub protectia legii insolventei sunt direct legate de actiunile legale intreprinse, adica se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau de executare silita, furnizorii de servicii (electricitate, apa, gaz), nu au voie sa sisteze alimentarea pe timpul perioadei de reorganizare, se stopeaza curgerea dobanzilor, majorarile de intarziere sau penalitatile pentru creantele negarantate, pana si actiunile inaintate de lichidator sau de administratorul judiciar sunt scutite de taxa de timbru.

In ceea ce priveste statutul angajatilor din compania curtata de insolventa, contractele de munca nu parcurg etapele concedierii colective, fiind necesar doar un preaviz de 15 zile.

Lichidatorul: gardianul insolventei

Unul din dezavantajele acestei stari il reprezinta faptul ca respectiva companie va fi nevoita sa treaca printr-un proces de ancheta si evaluare instrumentat de catre un administrator judiciar, care va monitoriza toate documentele si activitatile din cadrul companiei.

Un alt punct in minus il constituie pierderea credibilitatii in fata institutiilor bancare, care nu se vor incumeta sa acorde imprumuturi prea usor, fiind necesare mai multe teste pentru a dovedi capacitatea firmei de a face fata unui credit. Granita fina dintre insolventa si faliment este stabilita de catre evaluarile administratorului judiciar, rezolvarea litigiilor si costurile ridicate ale acestora temperand optimismul firmelor in ceea ce priveste redresarea financiara.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Marius Flacau ofera informatii interesante legate de insolventa.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *