News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

 

Grupul Partidului Popular European (PPE) din cadrul Parlamentului European a organizat, joi, 30 iunie, o audiere publică cu tema „Instrumente financiare inovative în politica de coeziune”. Dezbaterea a avut loc în contextul pregătirii regulilor pentru următoarea perioadă de finanţare a politcii de coeziune.

La întâlnire au luat parte Thomas Barrett, director în cadrul Băncii Europene de Investiţii (BEI), Rudolf Niessler, Director în cadrul departamentului de coordonarea politicilor regionale al Comisiei Europene, Eugenio Leanza, coordonatorul instrumentului Jessica (BEI), Richard Pelly, Director executiv în cadrul Fondului European de Investiţii, precum și europarlamentari din cadrul Grupului PPE.

Pentru perioada 2007-2013, au fost concepute o serie de noi instrumente (precum Jeremie, Japsers, Jasmine) menite să permită o utilizare cât mai eficientă şi mai durabilă a fondurilor structurale şi a fondului de coeziune.

Prezent la dezbatere, europarlamentarul Iosif Matula a ridicat problema diferenţelor existente în utilizarea acestor instrumente financiare în statele membre ale Uniunii Europene și impactul asupra viitorului politicii de coeziune. De asemenea, europarlamentarul a adresat o întrebare cu privire modul în care au fost utilizate finanțările Băncii Europene de Investiții în România.

„Sprijinul Băncii Europene de Investiții este prezent în toate sectoarele importante ale economiei, de la infrastructura de bază în domeniul transporturilor, energiei, până la industrie și servicii. BEI a investit în România mai mult de 8 miliarde euro în ultimii 20 de ani, perioadă în care a acordat sprijin pentru 104 proiecte, și aproape 4 miliarde în ultimii 5 ani”, afirmă Iosif Matula.

Thomas Barrett, director în cadrul Băncii Europene de Investiţii a afirmat că este prevăzută o lărgire a câmpului de aplicare a intrumentelor financiare în perioada imediat următoare şi este preconizat un volum mai mare de investiţii.

„Este necesară întărirea aplicării instrumentelor financiare şi avem intenția clară să facilităm accesul la acestea. Tehnica instrumentelor financiare aduce complexitate politicii, iar simplificarea joacă un rol important în eficacitatea politcii. Se poate observa că atunci când avem mai multe reguli, creşte numărul erorilor”, a spus Barrett.

Richard Pelly, Director executiv în cadrul Fondului European de Investiţii a adăugat că, în ultima perioadă, România a utilizat instrumente financiare care au contribuit la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *