News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Liga Română de Cancer lansează, în luna noiembrie, o campanie de informare şi educare privind implicaţiile cancerului la plămâni, sub mesajul „Respiră adânc şi gândeşte-te bine!”, beneficiind de sprijinul companiilor Roche România şi Euromedic România.

Pe parcursul campaniei, între 4 – 30 noiembrie, vor fi realizate diverse acţiuni care au ca scop atragerea atenţiei publicului în ceea ce priveşte cancerul pulmonar, precum şi măsurile de prevenire şi diagnosticare a acestui tip de afecţiune.

Totodată, în aceeaşi perioadă, cei interesaţi pot efectua o radiografie pulmonară gratuită în centrele Euromedic România din Arad, Bucureşti – Fundeni, Constanţa şi Petroşani, pe baza voucherelor disponibile pe site-urile www.invingemcancerul.ro, www.romaniancancerleague.org şi www.euromedic.ro. Numărul total al radiografiilor pulmonare gratuite ce se vor realiza în Centrele de Diagnostic Imagistic Euromedic este de 600, câte 150 pentru fiecare centru din oraşele menşionate mai sus.

„Prin această campanie dorim să oferim oamenilor cât mai multe informaţii cu privire la cancerul pulmonar, astfel încât să conştientizeze importanţa unui control preventiv anual, pentru ca această afecţiune să poată fi depistată şi tratată la timp. Campania de luptă împotriva cancerului pulmonar este o campanie de educare şi responsabilizare a populaţiei din România, prin care vrem să tragem un semnal de alarmă asupra statisticilor în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de cancer la plămâni – să fie cât mai mic.”, a precizat dna. Dr. Iustina Fusu, Vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer.

Campania va fi vizibilă prin numeroase mijloace de informare: la metrou, în Bucureşti, prin panouri outdoor în oraşele Arad, Bucureşti, Constanţa şi Petroşani – în marile intersecţii semaforizate şi în zone intens populate, postere în staţiile de autobuz sau alte mijloace de promovare publică locale.

Dr. Anca Petca, Preşedinte  Euromedic România: „Implicarea Euromedic în depistarea şi tratarea cancerului reprezintă azi una din direcţiile definitorii ale activităţii noastre pe plan european. Considerăm că este important să ne implicăm activ şi să ajutăm sistemul naţional de sănătate şi populaţia din România prin efectuarea celor 600 de investigaţii imagistice – radiografii pulmonare – pe parcursul lunii noiembrie, ca partener al campaniei iniţiate de Liga Română de Cancer. Totodată, sprijinim extinderea iniţiativei noastre la nivel naţional şi recomandăm preluarea ei de cât mai mulţi colegi şi clinici medicale, mai ales din sectorul privat.”

Euromedic România face parte din grupul Euromedic Internaţional, unul din cei mai mari investitori şi operatori în cadrul parteneriatelor-public-private în domeniul sănătăţii din Europa. Euromedic Internaţional furnizează servicii medicale de top prin cele 200 de centre medicale de diagnostic imagistic de înaltă performanţă, laboratoare de analize medicale şi centre de tratament al cancerului, folosind tehnologii de ultimă generaţie la nivel mondial. Euromedic România oferă o gamă completă de servicii profesionale de radiologie, imagistică şi medicină nucleară în cadrul Centrelor de Diagnostic şi Tratament din Bucureşti, Arad, Constanţa, Focşani, Iaşi, Medgidia şi Petroşani.

Radiografia pulmonară este o investigaţie cu raze X şi din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandăm ca pacientul să aibă un bilet de trimitere simplă, obţinut de la medicul de familie. Trebuie menţionat faptul că nu este vorba despre un bilet de trimitere folosit în relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer din lume, cu incidenţă maximă la bărbaţi şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar. Anual, 1,4 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu acestă formă de cancer, pe plan mondial, la fiecare 30 de secunde acest flagel făcând câte o victimă umană. Diagnosticat din timp, cancerul de plămâni poate fi vindecat.

Cancerul pulmonar este definit de reproducerea unor celule anormale în interiorul plămânului, fiind o formă de cancer foarte agresiv şi rapid evolutiv. Celulele canceroase – se grupează în formaţiuni de tip ciorchine sau excrescente de formă tumoreică. Aceste formaţiuni se pot localiza la nivelul plămânlui – denumite tumori pulmonare primare, sau se pot separa şi migra, putându-se fixa şi creşte şi în alte zone ale corpului, caz în care pacientul se confruntă cu una sau mai multe tumori secundare, sau metastaze.

Cancerul la plămâni poate fi descoperit în timpul unui control de rutină sau poate fi recunoscut după semnele şi simptopatologia care persistă pe o perioadă mai îndelungată. Este extrem de importantă identificarea şi cunoaşterea acestor semne, iar în cazul în care intervine o schimbare în starea de sănătate, persoana în cauză trebuie să se prezinte la un control de specialitate, pentru a preveni boala sau agravarea acesteia.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *