News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) informează persoanele care intenționează să cumpere o asigurare de viață că, începând de astăzi, 21 septembrie 2011, au dreptul ca înainte de semnarea contractului de asigurare să primească un set de informaţii suplimentare celor prezentate până acum de asigurătorii şi intermediarii în asigurări.
Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a declarat: “Având acces la mai multe informaţii, asiguraţii de viaţă vor fi mai bine protejaţi. Am constatat, nu de puţine ori, că neînţelegerile dintre asigurați și societăți apar din cauză că oamenii nu cunosc sau nu înțeleg foarte bine clauzele contractelor de asigurare pe care le-au semnat, iar uneori chiar confundă asigurările de viață cu instrumentele de economisire oferite de sistemul bancar. Sunt convinsă că aplicarea reglementărilor CSA va conduce la eliminarea multora dintre aceste neînțelegeri”.
Dreptul asiguraților de a primi informații suplimentare înainte de încheierea unui contract de asigurare de viață le este conferit de Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr.11/2010 (care completează normele puse în aplicare prin Ordinul nr.23/2009), conform căruia asigurătorii sunt obligați să realizeze următoarele:
• O analiză a nevoilor financiare ale clientului, în baza căreia asigurătorul să îi recomande ulterior clientului o soluție financiară. Unele dintre cele mai importante aspecte care trebuie evaluate în cadrul analizei sunt situaţia financiară prezentă a clientului (venituri, cheltuieli, venit disponibil), precum şi obiectivele financiare pe termen lung ale acestuia şi prioritizarea lor. În vederea realizării analizei, în cadrul primelor întâlniri cu clientul, va fi completat «Formularul de analiză a nevoilor clienţilor», iar soluția financiară recomandată acestuia trebuie să fie în concordanță cu rezultatul analizei.
• În cazul în care asigurarea oferită este de tipul unit-linked sau index-linked, asigurătorul va determina profilul de risc al clientului, astfel încât tipul de contract și fondul de investiție recomandate să fie potrivite clientului. În acest fel, se are în vedere evitarea asumării prin contractul de asigurare a unui risc mai mare decât toleranţa clientului.
• Totodată, în momentul prezentării unui fond de investiţii asociat unei poliţe de asigurare de tip unit-linked, clientului îi va fi înmânat prospectul fondului de investiţii în care vor fi investite primele de asigurare. Ordinul CSA nr.11/2010 precizează expres care sunt informaţiile minimale care trebuie incluse în acest prospect, cum ar fi, de exemplu: definiţii pentru cei mai importanţi termeni, politica de investiţii, durata de investiţie minimă recomandată, nivelul şi structura taxelor etc.
• Nu în ultimul rând, înainte de încheierea unui contract de asigurare de viaţă, asigurătorul trebuie să îi prezinte clientului o proiecţie (evoluţia detaliată a contractului), astfel încât acesta din urmă să aibă o imagine clară şi completă asupra contractului de asigurare. Și în acest caz, Ordinul CSA nr.11/2010 precizează care sunt informaţiile minime ce trebuie prezentate clientului dintre care amintim: evoluţia valorii contului, evoluţia valorii de răscumpărare, costurile de administrare şi altele.
Important este faptul, şi subliniem acest lucru, că documentele care trebuie completate în vederea îndeplinirii obligaţiilor de mai sus sunt semnate de ambele părţi – asigurat şi client – şi întocmite în dublu exemplar, câte unul pentru fiecare parte.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *