News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Managementul deciziilor, un element esențial pentru succesul unei companii Managementul deciziilor, un element esențial pentru succesul unei companii
Please follow and like us:
Pin Share

Orice business reprezintă un risc. În funcție de deciziile luate de cei care conduc acest business, riscul poate să fie mai mic sau mai mare. Tocmai din acest motiv, managementul deciziilor este un element de baza în procesul de business și poate fi secretul unei companii de succes.

Chiar dacă unii stakeholderi au adesea viziuni foarte bune, se întâmplă să treacă cu vederea anumite aspecte legate de evoluția întregii afaceri. Tocmai de aceea, trebuie să apară procesul de management al deciziilor care să se folosească de informațiile disponibile și să ajute la eficientizarea planurilor de business.

 

Care este principalul scop al managementului deciziilor?

 

Scopul principal este de a răspunde corect la întrebarea ” Ce facem mai departe?”. Un răspuns corect la această întrebare poate să ajute la economii financiare și la economii de timp. De regulă, există două răspunsuri la această întrebare. Primul reprezintă selectarea unei alternative și continuarea procesului iar al doilea implică generarea mai multor alternative.

Prin managementul deciziilor se vizează alegerea celei mai bune alternative posibile.

 

Care sunt cele mai utilizate tehnici de luare a deciziilor?

 

Din fericire, procesul de management al deciziilor se bazează pe numeroase tehnici care s-au dovedit eficiente de-a lungul timpului. Printre ele se numără și următoarele:

 

  1. Analiza SWOT ( Strenghts, weakness, opportunities și threats). Această tehnică presupune conexiunea între punctele care au cel mai mare impact asupra afacerii: punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și pericolele. O viziune unitară asupra acestora poate să ducă la luarea unei decizii înțelepte.

 

  1. Analiza Pareto. Este o altă tehnică foarte populară conform căreia 20% din muncă duce la crearea a 80% din priorități. Atunci când există foarte multe alternative și direcții, este una dintre cele mai bune tehnici pentru care se poate opta.

 

  1. Compararea cuplurilor. Este o tehnică prin care se compară două cerințe pentru a se descoperi care este cea mai bună. Poate fi o variantă excelentă în momentele în care există două opțiuni complet diferite, cum ar fi destinația investițiilor de viitor.

 

  1. Arborele decizional. Prin această tehnică se proiectează rezultatele probabile, obținându-se toate opțiunile posibile. Prin analiza acestora se poate descoperi care este cea mai relevantă și cu cele mai mari șanse de reușită. Acest mod de analiză are avantajul de a prezenta problemele foarte clar, de a permite o analiză completă a consecințelor și de a ajuta la luarea celor mai bune decizii. De regulă însă, are o durată destul de mare.

 

  1. Analiza costurilor și a beneficiilor. Este o tehnică simplă care implică adunarea tuturor beneficiilor și scăderea costurilor asociate lor, în așa fel încât să se descopere care este cea mai eficientă și profitabilă soluție.

 

Luarea deciziilor este dificilă pentru orice manager, iar tehnicile prin care se iau decizii pot să difere mult de la o companie la alta. Tocmai de aceea, cea mai bună soluție în acest sens este apelarea la o echipa de profesioniști și la diverse soluții software care pot elimina riscurile și pot ajuta la alegerea celor mai corecte decizii.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *