News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Conducerea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), sucursala Arad, va depune un proiect cu scopul de a obţine fonduri europene pentru lucrări care să mărească debitul apelor pe Canalul Morilor, fapt care ar duce la înfiinţarea de orezării, bazine pisciole şi microhidroncetrale eletrice în judeţul Arad.

Din punct de vedere economic, Canalul Morilor este foarte eficient datorită livrării apei în sistem gravitaţional, fapt ce reduce preţul de cost al apei livrate. Pornind de la acest fapt, conducerea ANIF Arad s-a gândit la investiţiile care se vor realiza, în viitor, în judeţ şi care vor fi legate de folosinţele Canalului Morilor, motiv pentru care a considerat că se impun lucrări care să mărească debitul semnificativ de apă captat de priza Buteni, precum şi modificarea corespunzătoare a capacităţii de transport a canalului Morilor.

Traian Vlaicu, directorul ANIF Arad, a declarat pe această temă: “Cu siguranţă că, în viitor, va avea loc creşterea continuă a folosinţelor Canalului Morilor, care vor fi, în special axate pe livrarea apei către unităţile piscicole, irigaţii şi, de ce nu, către viitoarele orezării care pot fi înfiinţate. De asemenea, cu studiile hidroenergetice corespunzătoare, odată cu repunerea în stare de funcţionare a morilor, se pot realiza o serie de microhidrocentrale electrice, care ar putea livra în Sistemul Energetic Naţional valori neglijabile de energie electrică”.

Astfel, urmează depunerea unui proiect transfrontalier româno-maghiar, pentru accesarea de fonduri europene la capitolul mediu. Proiectul este în valoare de 2 milioane de euro, din care un milion de euro ar reveni părţii maghiare şi un milion părţii române. Printre lucrările de reabilitare care ar urma să se execute cu fonduri europene se numără: refacerea podeţelor, stăvilarelor, pragurilor deversoare, reabilitarea staţiilor termice de desecare dezafectate din zona Cintei – Olari, reprofilarea amenajării de desecare Pilu-Vărşand ca urmare a racordării Canalului Morilor prin canalul Pil-Vărşand, cu canalul Eloviz (HU).

Canalul Morilor a fost construit în perioada 1.864 – 1.870 ca derivaţie din râul Crişul Alb cu priză în amonte de localitatea Buteni. Lungimea totală a canalului este de 92 km., din care între Buteni şi Socodor de 83,5 km, iar între Socodor şi Vărşand el este cunoscut sub denumirea de Canalul Chiohos, cu vărsare în râul Crişul Alb. Canalul colectează apele din bazinul hidrografic ce totalizează o suprafaţă de 122 kmp.

Folosinţele actuale se limitează la captarea apei la Moara Buteni şi la microhidricentrala Mocrea, cu o putere de 15 kw, la irigarea grădinilor de legume riverane canalului, dar şi la alimentarea bazinelor piscicole. Microhidricentrala Mocrea a furnizat energie electrică în Sistemul Naţional până în anul 1992 după care a fost oprită. Acum se intenţionează repunerea în stare de funcţionare de o firmă privată din Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *