News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

În şedinţa Consiliului Judeţean de vineri 28 octombrie  cele mai importante puncte de pe ordinea de zi se referă la proiecte de hotărâre prin care se doresc noi investiţii în Spitalului Clinic judeţean de Urgenţă Arad, necesare creării unor condiţii cât mai bune pentru creşterea calitativă a actului medical.

Consiliul Judeţean Arad doreşte modernizarea accesului auto în incinta Spitalului Clinic judeţean de Urgenţă Arad, pentru a facilita accesul ambulanţelor spre Unitatea de Primire Urgenţe şi crearea unui flux de circulaţie prin care să se evite blocajele. „Câteva minute pot însemna viaţa unui om. În actualul sistem, cu maşinile private având acelaşi acces ca şi ambulanţele, cu o singură bandă de mers, fluxul este greoi. Vom delimita clar accesul ambulanţelor de celelalte maşini. Chiar şi intrarea va fi separată”, a afirmat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

De asemenea, proiectul de amenajare a curţii interioare prevede inclusiv locuri de parcare bine delimitate, realizarea unei copertine la Unitatea Primire Urgenţe, amenajarea parcului prin plantare de arbuşti, crearea unui luciu de apă, a patru foişoare şi a unui spaţiu comercial.

Lucrările de amenajare de la intrarea în Secţia UPU-SMURD, în valoare de 177.000 lei ( cu TVA inclus), reprezintă o prioritate a proiectului, iar întreaga lucrare are o durată estimată de şase luni.

Valoarea totală a investiţiei este de 260.806 lei (TVA inclus), sumă provenită în totalitate din bugetul Consiliului Judeţean.

Se vor efectua lucrări de reabilitare pentru amenajarea coridoarelor de la subsol, etajele 1, 3, 4, 5 şi 6 după cum urmează – montarea de tarchet pe căile de acces, la fiecare nivel; schimbarea uşilor şi a glasvandurilor de lemn cu tâmplărie termopan la etajele 3, 4, 5, 6  şi la scara de incendiu; reparat saleţi; reparaţii pereţi şi pregătirea suprafeţelor; igienizarea coridoarelor (zugrăvit şi vopsit).

Achiziţia de aparatură medicală – aparate de anestezie, staţii centrale de monitorizare a pacienţilor, mese de operaţie, lămpi scialitice, instrumentar chirurgical, turn pentru chirurgia laparoscopică, angiograf mobil – conform standardelor în vigoare, vine ca o completare la recenta reabilitare a blocului operator. Preţul estimat este de 1 milion de Euro plus TVA.

La ora actuală, întreaga îngrijire acordată pacienţilor, în proporţie de 65% se realizează cu aparatură medicală, inclusiv instrumentar, aflată în uz de foarte mult timp, ceea ce măreşte numărul de zile de spitalizare postoperatorie. Mobilierul medical, în proporţie de 70% , este în uz de peste 20 de ani.  Datele prezentate trebuie coroborate cu numărul foarte ridicat de intervenţii chirurgicale şi cu numărul de pacienţi ce se rulează în timp”, a afirmat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Prin achiziţia de aparatură medicală se va realiza:

–         Un bloc operator modern, cu circuite conform standardelor în vigoare

–         Actul medical devine performant şi eficient din punct de vedere al riscurilor de complicaţii postoperatorii şi din punct de vedere al recuperării rapide a bolnavilor

–         Reducerea costurilor postoperatorii

–         Creşterea adresabilităţii clinice prin acoperirea tipurilor de boli tratabile chirurgical-pacienţii nu vor fi nevoiţi  să se deplaseze, pentru tratamente de speciale, în clinicile universitare din ţară

–         Mărirea eficienţei prin reducerea costurilor energetice şi a celor cu materiale sanitare

–         Creşterea eficienţei în ceea ce priveşte alocarea de resurse umane – prin dotarea specifică se va elimina intervenţia manuală în anumite etape ale activităţilor medicale.

Achiziţia aparaturii se înscrie în linia de modernizare a secţiilor ATI şi chirurgie, investiţii ce vor fi finalizate până la sfârşitul anului în curs

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *