News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Începând cu 2012, cei care vor să cumpere o maşină înmatriculată în Romania înainte de 1 ianuarie 2007 trebuie să plătească o taxă de poluare al cărei cuantum se stabileşte în funcţie de capacitatea cilindrică, vechimea maşinii şi coeficientul de poluare. Noua taxă, aşa cum a fost stabilită prin lege de Parlament, se aplică atât maşinilor cumpărate din străinătate, cât şi celor înmatriculate în România înainte de 2007.

Proiectul de lege privind punerea în aplicare, în 2012, a unei noi taxe auto a fost aprobat de Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz, încă de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, şi aflat acum la promulgare.

Noua taxă auto va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea proiectului de lege în Monitorul Oficial, scrie Gandul.info.

Care sunt principalele modificări aduse vechii taxe

În cadrul proiectului de lege se prevede< *scăderea taxei de poluare cu maximum 25%> *persoanele care vor cumpăra un automobil pentru care nu a fost plătită taxa auto vor avea posibilitatea de a o achita în momentul în care se vor hotărî să îl vândă> * taxa va fi plătită atât pentru automobilele noi, cât şi pentru cele cumpărate la mâna a doua, care nu au mai fost înmatriculate până acum în România> *taxa se va aplica şi în cazul maşinilor înmatriculate înainte de 2007, în momentul în care proprietarii vor vrea să le vândă.

Noua taxă poate ajunge în unele cazuri chiar şi la 32.000 de lei. Cei mai afectaţi sunt proprietarii maşinilor vechi. De exemplu, pentru o Dacia 1310, fabricată înainte de 1997, care nu valorează mai mult de 1.000 de euro, taxa de poluare ar putea fi chiar şi de 3.000 de euro.

Noul an ar putea aduce şi noi sancţiuni în domeniu. Cei care îşi vând maşina vor fi obligaţi să notifice autorităţile statului în termen de 15 zile, anunţă Realitatea TV.

Iar cumpărătorii au la dispoziţie 20 de zile. În caz contrar, amenda poate ajunge la 800 de lei. Prevederile apar în proiectul de modificare a codului rutier, avizat pozitiv de comisia juridică a Camerei Deputaţilor. (informatia-zilei.ro)

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *