News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

PDL şi servitorii fără scrupule ai acestui partid din instituţiile deconcentrate continuă încercările de a induce în eroare arădenii. „PDL şi acoliţii acestui partid încearcă să prezinte date care îi ajută să spună o poveste frumoasă. În această poveste, «deciziile înţelepte» ale guvernării, care în realitate au sărăcit populaţia şi au prelungit criza economică, încep să dea rezultate. Ştim că oamenii nu mai cred minciunile PDL, că fiecare arădean înţelege situaţia gravă în care ne aflăm în urma proastei guvernări Boc. Trebuie totuşi să demontăm exerciţiul de manipulare al PDL” a spus Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.

Zilele trecute, s-a lansat ideea că şomajul este în scădere în judeţul Arad. De aici s-ar putea înţelege că economia a început să funcţioneze mai bine şi că arădenii care au ajuns în şomaj îşi pot găsi mai uşor slujbe. În realitate, şomajul scade pentru că beneficiarii ajutorului de şomaj ajung la capătul perioadei în care pot beneficia de acest tip de asigurare socială. Dovadă este dinamica locurilor de muncă din judeţul Arad. Astfel, potrivit statisticilor, în luna mai 2008 în judeţul Arad lucrau 132.000 de persoane, în mai 2009 126.000 de persoane, în luna mai 2010 lucrau 115.000 de persoane iar în luna iunie a acestui an, ultima la care s-a făcut o centralizare a datelor, lucrau 113.200 de arădeni. Un calcul simplu arată că în criză s-au pierdut 20.000 de locuri de muncă. Aceeaşi dinamică nefericită o putem vedea dacă ne uităm la numărul firmelor care s-au desfiinţat: 8030 în anul 2010. Anul acesta, deja au fost radiate 1342 de firme iar 4 600 sunt în suspendare. Asta, în condiţiile în care în perioada 2000 – 2009 numărul firmelor desfiinţate a fost sub 3.000 pe an! În acelaşi timp, numărul firmelor înfiinţate a rămas constant după 2004: între 2 500 şi 2900 de firme anual. „Aceste cifre arată clar faptul că mediul economic arădean a rămas neprielnic investiţiilor private. Cu excepţia clientelei PDL, nici oamenii de afaceri nici angajaţii nu au motive de bucurie” a precizat liderul PSD Arad.

Un alt exerciţiu de manipulare este anunţul cu privire la creşterea nivelului mediu al pensiei la Arad. Este posibil ca unii dintre cei care aud acest anunţ să creadă că pensiile au crescut. Este un mesaj total fals. Creşterea mediei pensiilor se datorează faptului că mulţi dintre arădenii care au ieşit la pensie înainte de 1990 şi imediat după aceea au ieşit pe cale naturală din sistem iar cei care s-au pensionat între timp au venit cu pensii puţin mai mari. Procentul enunţat nu ţine cont de impozitarea cu 5,5% a pensiilor care depăşesc 740 de lei. În realitate, pensiile pe care le primesc efectiv arădenii au scăzut în acest an, să nu mai vorbim de puterea de cumpărare a pensionarilor, loviţi puternic de majorarea TVA la 24% şi de rata inflaţiei.

O imagine mai exactă a modului în care trăiesc arădenii o putem avea dacă ne raportăm la numărul persoanelor care primesc ajutoare în alimente de la UE. Deşi criteriile de acordare a ajutoarelor s-au înnăsprit, sunt 43 000 de beneficiari la Arad în acest an. „Aproximativ 10% din populaţia Aradului trăieşte sub pragul sărăciei severe. Sperăm ca de data aceasta ajutoarele din partea Uniunii Europene să nu mai fie livrate în pungi inscripţionate PDL, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi” a declarat Dorel Căprar. *comunicat PSD Arad)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *