News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Proiectul USL pentru dezvoltare regională, care compeletează viziunea despre administraţia locală, pleacă de la ideea că România are nevoie de o reorganizare administrativ-teritorială. Scopul dezvoltării regionale este întărirea capacităţii administrative a actualelor regiuni de dezvoltare şi reducerea decalajelor de dezvoltare.

PDL a folosit concepte precum „descentralizare” pentru a politiza şi mai mult administraţia. Descentralizarea s-a făcut pe hârtie, transferul de atribuţii, fără fonduri. Prin descentralizare, PDL a transferat atribuţii judeţelor, fără surse de finanţare şi fără ca acestea să aibă şi putere.

USL propune adoptarea modelului european pentru administraţie, cu următoarele nivele: CENTRU – REGIUNE – JUDEŢ – LOCALITATE.

„USL păstrează judeţele şi introduce un nou nivel, regiunea. Regiunea are în subordine structuri de organizare judeţene şi locale şi la care se opreşte relaţia cu centrul. Noi respingem total ideea de a desfiinţa judeţele. Noi am cerut organizarea de referendumuri în care cetăţenii trebuie să spună dacă vor sau nu vor să fie desfiinţate judeţele. Pe lângă faptul că legea prevede organizarea unui referendum când se modifică limitele unei unităţi administrativ-teritoriale, este o problemă de mare însemnătate pentru cetăţeni. PDL a jignit arădenii, pentru că fără să îi consulte i-a inclus într-o regiune care are un fel de capitală la Timişoara. Ce folos că PDL Arad a trimis oameni în Guvernul Boc, dacă nu reprezintă interesele şi voinţa arădenilor?”, întreabă Dorel Căprar, co-preşedinte USL Arad.

„Nu i-am văzut până acum pe mai marii PDL Arad să iasă şi să spună răspicat că nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Arad, deşi le-am cerut acest lucru. Dimpotrivă, ar fi în stare să ne vândă pe toţi pentru satisfacerea propriilor interse meschine, electorale. De aceea, trebuie să spunem că, în viziunea noastră, a celor de la USL, nu va exista o capitală regională. Pentru dezvoltarea echilibrată, pentru stimularea concurenţei şi pentru evitarea concentrării puterii, fiecare regiune va avea multiple centre de interes: economic, politico-administrativ, cultural, universitar etc”, declarat Ioan Cristina, co-preşedinte al USL Arad. Mai mult decât atât, proiectul USL se bazează pe un amplu proces de consultare. Atribuţiile instituţiilor vor fi definite prin dezbatere publică, împreună cu autorităţile alese, cu partenerii sociali şi societatea civilă.

Senatul va prelua sarcina legiferării în dezvoltarea regională. A doua cameră a Parlamentului va fi aleasă cu mandat de 4 ani şi cu obiective de organizare şi dezvoltare regională. Senatul va avea trei domenii cheie de competenţă: Dezvoltarea regională; Politica externă şi Fondurile europene. Guvernul va desemneaza opt prefecţi, câte unul pentru fiecare regiune.

 

În viziunea USL, apar câteva instituţii noi

Consiliul Regional

• Preşedintele – ales direct de cetăţeni, va funcţiona ca un “premier” al regiunii

• Membrii – vor avea atribuţii în domenii executive, şi vor ajuta preşedintele în exercitarea atribuţiilor.

• Buget propriu – format din bugete locale, fonduri europene şi fonduri de coeziune de la bugetul central

• Va genera proiecte de dezvoltare pentru regiune, inclusiv pentru a reduce decalajele de dezvoltare din interiorul regiunilor.

Consiliu Economic şi Social regional, alcătuit din reprezentanţii principalelor categorii socio-economice. Acesta va avea rol consultativ, dar consultarea de către Consiliul Regional este obligatorie. CES regional va elabora studii şi planuri de dezvoltare regională.

 

Obiective de dezvoltare în primii 4 ani

În fiecare regiune (diversificat în actualele municipii reşedinţă de judeţ) vor funcţiona:

1. O mare universitate. Cel puţin 3 universităţi, până în 2014, trebuie să fie în top 500

2. Un mare spital regional (cu medicină de înaltă performanţă)

3. Sistem de urgenţă regional, cu pompieri, ambulanţă şi poliţie

4. Infrastructură rutieră şi ferovieră modernizată

5. Un aeroport internaţional minim

6. Un centru sportiv polivalent de nivel internaţional în fiecare regiune (stadion şi sală polivalentă)

7. Un centru de afaceri regional

8. Un centru cultural de nivel european.

De remarcat, că potrivit USL regionalizarea va fi realizată în etape, începând din 2012 şi până în 2016.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *