News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Cei pusi pe recuperari de creante au la dispozitie doua ordonante care sa le urgenteze plata! Pentru recuperarile de tip a la long, mai exista si varianta procesului.

Multi dintre cei care au de recuperat datorii, fie persoane fizice, fie juridice, au de infruntat cercul vicios al creantelor, mai ales cand nu exista dovezi de plata, facturi sau inscrisuri care sa ateste existenta datoriei respective.

Datornicii incearca, pe cealalta parte, sa se eschiveze de la plata datoriilor, apeland la tot felul de tertipuri care sa-i ajute sa scape de aceasta povara. In situatii limita, acestia ajung sa-si ascunda bunurile care ar urma sa fie executate, sa-si goleasca conturile sau chiar sa se faca de negasit.

Cu somatia si citatia se recupereaza creanta

Cei care au de recuperat creante pot apela la trei forme legale care servesc la solutionarea acestei probleme. Somatia de plata si citatia de plata sunt indicate a fi folosite in actiunea de recuperare a datoriilor atunci cand exista dovada certa a respectivei creante si cand se doreste urgentarea recuperarii. Dovada poate fi sub forma unui inscris, contract, factura fiscala sau orice alt document acceptat de instanta judecatoreasca. Datoria trebuie sa fie sub forma lichida (adica cuantumul acesteia sa fie clar stability), dar si exigibila (adica debitorul sa fie bun de plata). In ceea ce priveste ordonanta de plata, persoanele fizice o pot invoca si ele in procesul de recuperare a creantelor.

Proba interogatoriului ii intimideaza pe datornici

O alta varianta de recuperare a datoriilor o constituie procesul de fond, adica actionarea in instanta a debitorului invocand pretentii materiale. Procesul strabate, intr-adevar, un drum mai anevoios catre recuperarea creantelor, fiind de notorietate faptul ca orice proces implica administrarea de probe, expertize, martori, infatisari interminabile la tribunal si verdicte, mai mult sau mai putin favorabile.

In ceea ce priveste recuperarea creantelor, o proba des invocata in cadrul procesului este interogatoriul, insa practica a demonstrat ca acesta poate sa aiba un rezultat bun in cazul persoanelor fizice si unul tinzand la zero pentru cele juridice.

Daca, pentru persoanele fizice, proba interogatoriului poate aduce un element surpriza, in sensul ca interactiunea personala a debitorului cu judecatorul ii poate inhiba ipocrizia si il poate face sa spuna adevarul, in privinta persoanelor juridice lucrurile stau altfel deoarece interogatoriul se depune sub forma scrisa, frumos dactilografiat de catre un expert care sa raspunda in cei mai frumosi termeni.

In tot acest timp sunt administrate probe ce tin de inscrisuri, expertize contabile, facturi, martori, insa acestea necesita timp pentru a fi evaluate corespunzator. Mai trebuie stiut ca unele expertize nu scot la iveala realitatea, astfel ca pot fi invocate obiectiuni care vor lungi si mai mult procesul respectiv.

Recuperarea creantelor are un domeniu vast de aplicare, pot fi implicate procese de partaj, succesorale, litigii de munca, comerciale – practic, fiecare activitate poate atrage de la sine o anumita indatorire la un moment dat.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Oana Toader Plugariu, alaturi de invitata sa, avocat Alice Nanculescu, discuta pe larg despre recuperari de creante.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *