News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Regiunea Vest, formată din județele Arad, Caraș – Severin, Hunedoara și Timiș, a semnant memorandumul de înțelegere pe tema dezvoltării regionale cu Regiunea Nord a Republicii Moldova. Semnarea memorandumului a avut loc la Consiliul Județean Arad în prezența autorităților locale și regionale, a reprezentanților mediului de afaceri din regiune și ai mass-media din Regiunea Vest.

Semnatarii acestui memorandum au fost: domnul Nicolae Ioțcu – președintele Consiliului Județean Arad și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, domnul Sorin Maxim – director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, domnul Ion Parea – președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord (Republica Moldova) și domnul Ion Bodrug – director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord (Republica Moldova).

Obiectivul principal al memorandumului de înțelegere este acela de a facilita schimbul de bune practici între cele două regiuni, dat fiind faptul că Regiunea Nord (Republica Moldova) a considerat Regiunea Vest ca fiind un bun exemplu în ceea ce privește managementul fondurilor de pre și post aderare și al politicilor pentru dezvoltare regională în ansamblu. Printre activitățile prevăzute a se desfășura în cadrul acestui memorandum sunt: participarea în calitate de parteneri în cadrul proiectelor finanțate de Comisia Europeană, realizarea de schimburi de experiență (pe teme de cooperare transfrontalieră, cele mai importante proiecte implementate în regiuni) și cursuri de formare cu scopul de a dezvolta competențele tehnice, elaborarea proiectelor regionale și identificarea resurselor financiare pentru implementarea acestora. În acest sens, pe parcursul lunii în curs, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord – Republica Moldova) au pregătit un proiect internațional în cooperare, pe tema eficienței energetice în clădirile publice din cele două regiuni, precum și din alte șapte țări din Europa Centrală și de Est.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în contextul proiectelor internaţionale pe care le derulează, precum şi în contextul activităţilor de promovare internaţională a Regiunii Vest, găzduiește diverse delegaţii şi vizite de studiu la care participă reprezentanţi ai organizațiilor și instituțiilor europene. Astfel, vizita delegației din Republica Moldova (reprezentanţi ai agenţiilor de dezvoltare regională, ai consiliilor de dezvoltare regională şi ai Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale) din perioada 22 – 25 septembrie 2010 a vizat schimbul de experiență cu Regiunea Vest și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – exemple de bună practică pentru dezvoltarea regională și managementul programului Phare Coeziune Economică şi Socială, şi a Fondului European de Dezvoltare Regională -, precum şi vizitarea de locaţii ale proiecte de succes pentru infrastructura de transport, mediul înconjurător, mediul social şi cel economic implementate în regiune.

Vizita în Regiunea Vest și la ADR Vest, precum și colaborările ce au urmat-o, au determinat încheierea memorandumului de înțelegere între cele două regiuni și agenții pentru dezvoltare regională. Prin intermediul acestui memorandum, Regiunea Nord a Republicii Moldova și Agenția de Dezvoltare Regională Nord vor beneficia de sprijinul Regiunii Vest și al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest din România în procesul de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, pentru sprijinirea dezvoltării echilibrate și durabile a Regiunii Nord din Republica Moldova,  parteneriatul regional va asigura acordarea suportului informațional, metodologic și consultativ pentru autoritățile publice și alți actori regionali.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *