News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

poza EIN 3

Prim-miniștri, miniștri, deputați în parlamentele naționale și membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai mediului universitar și oameni de afaceri au participat la lucrările grupului de reflecție pan-european European Ideas Network (EIN-Rețeaua Ideilor Europene), creat pentru a identifica soluții la provocările cu care se confruntă țările din UE.

Tema centrală a discuțiilor celei de a treisprezecea ediții a Universității de Vară a EIN a reprezentat-o Proiectul Atlantic pentru creștere economică și prosperitate.

Printre invitații marcanți s-au numărat Pedro Passos Coelho, primul ministru al Portugaliei, Jyrki Katainen, primul ministru al Finlandei, dar și fostul premier spaniol Jose Maria Aznar.

Relațiile Europei cu America, într-o lume globalizată, au constituit tema centrală a primei zile de discuții, participanții la dezbateri aprofundând perspectivele pentru cooperare în domenii precum comerțul internațional, liberalizarea schimburilor dintre UE și SUA și posibilele repercusiuni sociale, relația cu America Centrală și de Sud și noul echilibru de forțe.

Mai citeste si:  Locuitorii din Lipova sunt obligați să se racordeze la rețeaua de canalizare

Cea de a doua zi a evenimentului a fost dedicată provocărilor majore ale Europei: integrarea europeană față în față cu tendințele separatiste, ieșirea din criza economică, securitatea într-o lume în schimbare, provocările demografice, schimbările climatice și securitatea energetică, cercetarea și inovarea, precum și economia digitală.

Deputatul european Iosif Matula, participant la lucrările EIN, a subliniat importanța depășirii obstacolelor de ordin politic pentru realizarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite. „Un astfel de acord ar conduce la crearea a milioane de locuri de muncă anual. Susțin, însă, faptul că trebuie să ajungem la un compromis și în privința protecției consumatorilor și a mediului înconjurător, domenii în care UE își menține poziția fermă, concretizată prin inițiativele internaționale la care a aderat” a declarat europarlamentarul român.

Mai citeste si:  Lia Ardelean: Arădenii nu se mai simt arădeni în Aradul portocaliu

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.