News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Rolul educației financiare în dezvoltarea unui stil de economisire sănătos Rolul educației financiare în dezvoltarea unui stil de economisire sănătos
Please follow and like us:
Pin Share

România este unul dintre statele lumii în care orele de educație financiară pentru elevi au fost introduse abia în anul 2013. Cam tardiv, din moment ce locul 124 din lume este ocupat de țara noastră (din 143 de țări) în ceea ce privește nivelul de asumarea a unui comportament financiar corect. Lipsa educației financiare adecvate ne oprește să înțelegem în mod corect raționamentul pe baza căruia funcționează un împrumut rapid sau de ce este recomandat să facem credite și să le achităm la timp (crește nivelul de credit scoring pentru viitoarele împrumuturi).

Mai mult decât atât, absența acestui element atât de important (și care trebuie să facă parte din experiența celor șapte ani de acasă) ne împiedică să evoluăm în sens pozitiv pentru a ne asigura o dezvoltare financiară trainică pe termen lung și ne determină să ne adresăm întrebări de genul “Pot eu să economisesc mai mult decât ceilalți?”

Tu ești singurul care îți poate determina capacitatea și nivelul de economisire!

Nu există niciun impediment în calea asigurării prosperității tale financiare, decât propria-ți persoană! Este foarte simplu să-ți setezi niște așteptări corecte, să ai fixate niște obiective care să-ți permită să acumulezi atât de mulți bani, încât nu doar să nu faci datorii, dar să poți acoperi cheltuielile din gospodăria ta fără niciun fel de efort financiar și să-ți rămână o sumă de bani pe care o poți redirecționa către contul de economii.

Un om educat din punct de vedere financiar va putea să opteze pentru accesarea unui credit urgent fără cont bancar, fără să-i fie teamă că nu va putea returna suma la termen. O astfel de persoană nu doar că va împrumuta în mod responsabil, ci își va asuma această stare ca parte a creșterii nivelului sau de solvabilitate pentru acele situații în care va fi nevoie de un credit cu o valoare mai ridicată (pentru o investiție, pentru un IMM sau pentru achiziționarea unui imobil, etc.). Orice individ care dispune de noțiunile necesare furnizate de educația financiară corespunzătoare își va putea seta în mod convenabil nivelul de economisire pentru viața sa.

Nu o să mai fie nevoie să te întrebi dacă poți economisi mai mult decât ceilalți din simplul motiv că deja vei fi înțeles că a face economii, indiferent de cuantumul acestora, este nu o opțiune, ci o obligație dictată de situația economică în care ne găsim. Statului îi va fi din ce în ce mai dificil să acopere pensia necesară oricărei persoane vârstnice, ceea ce înseamnă că dacă te-ai acomodat cu un stil de viață ceva mai aparte, o să ai nevoie de bani pentru a-l susține și la bătrânețe. Caz în care ai nevoie să începi să acumulezi încă de pe acum, astfel încât la vârsta pensionarii să dispui nu doar de o pensie de la stat, ci și de una privată, precum și de rezerve financiare adunate din perioada în care condiția fizică și mentală ți-o permiteau.

Atât timp cât vei fi înțeles că este nevoie să faci economii, viața ta viitoare o să fie așa cum ți-ai imaginat-o, pentru că dacă ești educat financiar, sigur știi încă de pe acum ce ai de făcut pentru a economisi în stil mare!

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *