News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Salvaspeo 172

În perioada 05-12 octombrie 2013, Salvaspeo România, a organizat în raza comunei Roşia, judeţul Bihor, a IV-a ediţie a Școlii Naționale Salvaspeo, organizată anual pentru formarea de salvatori specializați în salvările din mediul subteran speologic.

La acestă ediție au participat reprezentați ai serviciilor publice județene salvamont-salvaspeo din județele Arad, Bihor, Cluj, Harghita şi Mureş, care au fost instruiți de către reprezentanţi a departamentului de formare şi ai comisiei medicale a Salvaspeo România. Cursanţii au fost instruiţi pentru intervenţii din mediul subteran speologic, inclusiv salvări pe verticală şi din spații greu accesibile, comunicații subterane şi asistenţă acordată victimei.

        La finalul Școlii Naționale Salvaspeo, în data de 12 octombrie 2013, a fost organizat un exercițiu național de salvare din mediul subteran speologic, la care au participat salvatori speologi din România. Acțiunea de salvare, a constat din evacuarea unei persoane accidentate aflate la o adâncime de peste 100 m şi la aproape un kilometru faţă de intrare, din Peştera cu Ferigi, aflată pe raza comunei Roşia, judeţul Bihor. La acțiunea de salvare, au participat, cincizecişişapte de salvatori, din județele Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Harghita, Timiş, Mureş şi municipiul Bucureşti.

        Astfel, sâmbătă dimineața, au fost alertați toți salvatorii înscriși la acțiune, cât şi participanții la Şcoala Naţională Salvaspeo, care s-au deplasat la Peştera cu Ferigi, unde s-a simulat accidentarea unui turist. Victima, a fost evacuată dintr-o sală localizată spre capătul peșterii, salvatorii fiind nevoiți să parcurgă cu targa, mai multe pasaje strâmte şi cinci verticale cuprinse între cinci şi șaptesprezece metri. Pentru evacuarea accidentatului a fost format un punct de comandă în vecinătatea peșterii, cât şi un punct de comandă avansat la intrarea în subteran. Pentru evacuare din subteran, au fost constituite cinci echipe de salvare, şi câte o echipă pentru acordarea de asistenţă acordată victimei şi de comunicații subterane, care a utilzat peste un kilometru de cablu şi şase posturi telefonice pentru păstrarea legăturii dintere echipele de salvare din subteran şi punctul de comandă de la suprafaţă.

Această acțiune, face parte din programul anual de pregătire al membrilor echipelor de salvare, din cadrul serviciilor publice judeţene salvamont-salvaspeo, organizate, cu scopul creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare din mediul subteran speologic.

Echipele de intervenţie sunt formate din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie speciale.

Salvaspeo România este partener al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU, având în baza prevederilor Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic, atribuţii privind formarea şi reglementarea în domeniul salvărilor din mediul subteran speologic.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *