News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Scopul acestei acțiuni este sensibilizarea populației cu privire la această maladie, de a informa femeile că putem prevenii apariția cancerului de col uterin printr-un regim de viață sănătos și că putem diagnostica precoce această boală. Cancerul de col uterin este unul din puţinele cancere care sunt perfect prevenibile prin

descoperirea leziunilor precanceroase cu ajutorul unui test de depistare. Acest test este frotiul cito-vaginal Babeş-Papanicolaou (PAP), care constă în recoltarea unui mic eşantion de celule de pe suprafaţa colului uterin, întinderea lor pe lamă şi examinarea ulterioară la microscop, cu raportarea oricăror celule anormale.

În contextul în care aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit, 60.000 de femei dezvoltă această boală în Europa în fiecare an, iar 30.000 mor din cauza ei. În Romania, mor 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin și alte 3.000 de femei sunt diagnosticate annual cu acest tip de cancer.

Cancerul de col uterin este o formă relativ frecventă de cancer, deţinând o pondere de 6% din totalul cazurilor de cancer diagnosticate la femei în lumea întreagă şi se caracterizează prin formarea celulelor maligne (canceroase) în ţesuturile colului uterin, după o perioadă îndelungată de evoluţie. Înainte de apariţia cancerului, celulele suferă unele schimbări cunoscute sub numele de leziuni displazice sau precanceroase, când celule anormale încep să apară în ţesuturile colului uterin. În această fază boala poate fi depistată pri testul PAP !!!

Mai târziu, celulele canceroase încep să crească şi să se răspândească în zonele mai profunde ale colului uterin şi în regiunile învecinate.

În fazele incipiente, cancerul poate să nu determine semne sau simptome vizibile.

Boala are o evoluţie lentă, de 10 – 15 ani. În faza incipientă nu prezintă nici un fel de simptome. Doar dacă tumoarea a atins o dimensiune suficient de mare, pot apărea unele simptome alarmante:

–         Sângerări şi durere la contactul sexual

–         Sângerări vaginale anormale sau scurgeri de culoare roşietică în afara ciclului

–         Cheaguri sau miros neplăcut la extremitatea vaginului

–         Dureri de spate

–         Secreţii vaginale neobişnuite

–         Dureri pelviene

–         Sângerări după ce ai intrat la menopauză

–         Menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată

–         Scădere nemotivată în greutate

 

IMPORTANT: consultaţi un ginecolog la apariţia acestor simptome

 

Factorii de risc:

–         infecţiile virale,

–         parteneri multipli,

–         începerea vieţii sexuale la o vârstă tânără (sub 20 ani),

–         prima naştere la vârstă sub 20 ani, multiparitate,

–         alte boli transmisibile sexual,

–         imunodepresie (HIV, chemo- şi/sau radio-terapie, transplant, dializă),

–         fumat,

–         neutilizarea contraceptivelor de barieră,

 

Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin

Ministerului Sănătăţii a demarat în toamna anului trecut programul de screening pentru cancerul de col uterin. Programul se va desfăşura la nivel naţional pe o perioadă de 5 ani.

Scopurile programului  sunt prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin şi întărirea capacităţii sistemului de sănătate pentru controlul şi combaterea cancerului de col uterin la nivel naţional.

Obiectivul principal al programului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice prin cancer de col uterin.

Obiectivele specifice ale programului sunt următoarele:

a)      depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;

b)      îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;

c)      creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

–         Pentru realizarea testului pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii.

–         Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise.

–         Dacă medicul de familie este atestat pentru recoltarea materialului celular, acesta va executa recoltarea, dacă nu femeia se va programa la un centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular.

–         Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

În această perioadă Direcția de Sănătate Publică a județului Arad, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Asociaţia Studenţilor medicinişti vor desfăşura o serie de acţiuni de informare-educare a populaţiei.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *