News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Ca în fiecare an, în luna octombrie, instituțiile europene sunt gazdele „Săptămânii europene a Regiunilor și Orașelor – Open Days”. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 10-13 octombrie și a constituit o buna ocazie pentru a pune în discuție, pentru prima dată după elaborare, pachetul legislativ privind politicii de coeziune în perioada 2014-2020.

Seminariile organizate în decursul a patru zile s-au concentrat pe teme precum creșterea inteligentă, inclusivă și durabilă a economiei Uniunii Europene, îmbunătățirea aplicării politicii de coeziune și în cadrul strategiilor teritoriale integrate pentru orașe, regiuni, zone transfrontaliere și macroregionale.

Invitat la dezbaterea „Dimensiunea teritorială a politicii de coeziune”, europarlamentarul Iosif Matula a afirmat că:rolul nostru în următoarele luni de negocieri, este să asigurăm menținerea cifrelor propuse de Comisia Europeană pentru a putea duce la îndeplinire obiectivele de dezvoltare în regiunile pe care le reprezentăm”.

Europarlamentarul a insistat asupra obținerii rezultatelor concrete prin asocierea tuturor nivelurilor de guvernare, prin stabilirea contractelor de parteneriat care vor acorda competențe sporite autorităților locale și regionale. „Transpunerea în practică a acestui principiu va aduce autoritățile amintite pe același palier cu autoritatea centrală, ca asociați ai guvernului național” a adăugat în încheiere Iosif Matula.

În cadrul Open Days a avut loc și „Cea de-a șasea întâlnire la nivel înalt pentru cooperarare în domeniul politicii regionale între China și UE”. Seminarul s-a concentrat pe teme ce vizează disparitățile regionale, guvernarea și coordonarea politicii regionale în UE și China. De asemenea, a fost supus dezbaterii studiul comparativ privind aplicarea politicii regionale în China și UE în domenile creștere economică și sprjin pentru regiunile cele mai sărace.

China a reușit să devină un exemplu de reușită în domeniul dezvoltării regionale prin aplicarea eficientă a principiului coeziunii teritoriale, care are similitudini cu dimensiunea teritorială a coeziunii promovată de Bruxlelles. Consider că dialogul și schimbul de bune practici cu țările din afara UE sunt extrem de importante” a adăugat Iosif Matula, care va participa în cursul lunii viitoare în China la o conferință pe tema capacității de reconstrucție a regiunilor în urma dezastrelor naturale.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *