News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Ca în fiecare an, în luna octombrie, instituțiile europene sunt gazdele „Săptămânii europene a Regiunilor și Orașelor – Open Days”. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 10-13 octombrie și a constituit o buna ocazie pentru a pune în discuție, pentru prima dată după elaborare, pachetul legislativ privind politicii de coeziune în perioada 2014-2020.

Seminariile organizate în decursul a patru zile s-au concentrat pe teme precum creșterea inteligentă, inclusivă și durabilă a economiei Uniunii Europene, îmbunătățirea aplicării politicii de coeziune și în cadrul strategiilor teritoriale integrate pentru orașe, regiuni, zone transfrontaliere și macroregionale.

Invitat la dezbaterea „Dimensiunea teritorială a politicii de coeziune”, europarlamentarul Iosif Matula a afirmat că:rolul nostru în următoarele luni de negocieri, este să asigurăm menținerea cifrelor propuse de Comisia Europeană pentru a putea duce la îndeplinire obiectivele de dezvoltare în regiunile pe care le reprezentăm”.

Europarlamentarul a insistat asupra obținerii rezultatelor concrete prin asocierea tuturor nivelurilor de guvernare, prin stabilirea contractelor de parteneriat care vor acorda competențe sporite autorităților locale și regionale. „Transpunerea în practică a acestui principiu va aduce autoritățile amintite pe același palier cu autoritatea centrală, ca asociați ai guvernului național” a adăugat în încheiere Iosif Matula.

Mai citeste si:  PDL îşi strigă din nou disperarea

În cadrul Open Days a avut loc și „Cea de-a șasea întâlnire la nivel înalt pentru cooperarare în domeniul politicii regionale între China și UE”. Seminarul s-a concentrat pe teme ce vizează disparitățile regionale, guvernarea și coordonarea politicii regionale în UE și China. De asemenea, a fost supus dezbaterii studiul comparativ privind aplicarea politicii regionale în China și UE în domenile creștere economică și sprjin pentru regiunile cele mai sărace.

China a reușit să devină un exemplu de reușită în domeniul dezvoltării regionale prin aplicarea eficientă a principiului coeziunii teritoriale, care are similitudini cu dimensiunea teritorială a coeziunii promovată de Bruxlelles. Consider că dialogul și schimbul de bune practici cu țările din afara UE sunt extrem de importante” a adăugat Iosif Matula, care va participa în cursul lunii viitoare în China la o conferință pe tema capacității de reconstrucție a regiunilor în urma dezastrelor naturale.

Mai citeste si:  Florin Tripa : „Vom face tot ce putem pentru ca Praznicul de Pită Nouă de la Beliu să nu moară, așa cum se dorește la CJA“

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *