News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Derivatele pe actiunile romanesti s-au corelat rapid cu corectiile de pe pietele internationale, mai ales dupa amanarea votului din Parlament cu privire la majorarea pragului de detinere la SIF-uri.

DESIF5 (contract futures cu suport actiunea SIF5) a scazut trei zile consecutiv, cotatia osciland intre un maxim de 1,2483 lei atins vineri si un minim de 1,0650 lei inregistrat in sedinta de miercuri.

Contractele futures dau posibilitatea de castig chiar si atunci cand preturile scad, insa cel mai important ajuta la protejarea portofoliilor de pe piata la vedere (spot).Acesta este unul din motivele pentru care numarul pozitiilor deschise pentru DESIF5 ramane ridicat, peste 9.000.La Sibex un contract futures DESIF5 are marimea de 1.000 de actiuni iar garantia care se depune pentru a-l tranzactiona este de aproximativ 16% din valoarea contractului. Costurile reduse si posibilitatea de castig indiferent de directia pietei au generat volume mari de tranzactionare in ultimele zile, peste 4.800 de contracte incheiate (echivalentul a 4,8 mil de actiuni rulate).

Scăderi mari s-au putut observa şi în cazul derivatului SIF Muntenia. Pe scadenţa decembrie 2011, a scazut luni cu 7,75%,  pana la nivelul de 0,5950 lei.

In sectorul indicilor, index-ul Dow Jones a scazut aproape 1000 de puncte in ultimele 9 zile de tranzactionare. In sedinta de miercuri, cotatia a ajuns la 11.220 puncte de la un maxim atins in 11 noiembrie de 12.142 puncte.

Valoarea contractului tranzacţionat la Sibex este egală cu valoarea indicelui (exprimată în Ron) iar pentru a deschide o pozitie de vânzare sau de cumpărare nu este nevoie sa depui la broker toata suma ci doar o garantie (marjă), în acest caz de 540 de Ron. Aşadar, cei care au mizat short si au mentinut pozitiile au putut câştiga peste 150% in perioada descrisa.

Deprecierile mari pentru indicele Dow Jones au dus la o crestere pentru produsul lansat de Sibex, PHX, produs care creste in conditii de piata severe. In ultimele doua zile PHX a urcat cu 4,4% pana la cotatia de 5.524 de puncte

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *