News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Guvernul s-a implicat activ în sprijinirea mediului de afaceri şi
încurajarea antreprenoriatului, ca motor de creştere economică. Până în momentul de faţă, peste 1.000 de antreprenori au fost susţinuţi prin intermediul a trei programe destinate stimulării IMM-urilor – Programul Mihail Kogălniceanu, Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri şi Programul Start.

Cel mai recent demarat, Programul Mihail Kogalniceanu, oferă fiecărui antreprenor posibilitatea de subvenţionare a maximum 70% din rata dobânzii şi garanţii de stat pentru maximum 80% din valoarea creditului.
În numai 3 luni de la lansarea programului au fost înregistrate 3.361 aplicaţii. Dintre acestea, 2.800 de dosare au fost deja evaluate, iar 2.443 dosare au fost admise de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri. 120 de contracte au fost semnate cu băncile până acum, iar numărul acestora va creşte accelerat în perioada ce urmează. „În momentul de faţă, 39 de IMM-uri din judeţul Arad au aplicat în cadrul acestui program, dosarele aflându-se în stadiul de evaluare. Programul este doar la început şi fac apel la IMM-urile din judeţul nostru să profite de aceste facilităţi oferite de Guvern. Faptul că deja zeci de firme arădene au recurs la acest mijloc de sprijin este un semnal pozitiv”, declară Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad. Domeniile de activitate ale societăţilor arădene care au aplicat pentru acest program sunt diverse de la cele cu profil medical, alimentar, media până la cele cu profil mecanic.
Celelalte două programe, Programul Start şi Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, sunt destinate în mod special tinerilor antreprenori.
Primul dintre acestea priveşte dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale şi facilitarea accesului la finanţare. Microîntreprinderile cu o vechime mai mică de 2 ani pot beneficia de o alocaţie financiară nerambursabilă de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile. De facilităţile acordate prin programul Start au beneficiat pana la aceasta data 100 firme, din 416 aplicanţi.
Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri prevede acordarea de fonduri nerambursabile de pâna la 10.000 euro, garanţii în proporţie de 80% din valoarea creditului şi scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru maximum 4 angajaţi. Antreprenorul are obligaţia de a angaja cel putin 2 persoane.
Numărul de beneficiari în cadrul acestui program se ridică la 807 tineri antreprenori, din totalul de 1.256 aplicanţi, iar plafonul maxim alocat a fost atins în prima jumătate a lunii octombrie a acestui an. Pentru programul destinat tinerilor întreprizători au aplicat 23 de IMM-uri din judeţul nostru, iar pentru Programul alte câteva zeci de firme şi de tineri.
”Antreprenorii din Arad se pot bucura de o veste bun. Succesul programelor a determinat continuarea lor şi în anul următor. Vor fi alocate 21 milioane lei pentru Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, 10 milioane lei pentru Programul Start şi 70 milioane lei pentru Programul Mihail Kogalniceanu”, afirmă prefectul Călin Bibarţ.

Condiţii de eligibilitate pentru IMM, comune celor trei programe:
•    să nu fie în procedura de insolvenţă;
•    să nu fie emisă o decizie de recuperare a ajutorului de stat;
•    să nu figureze cu credite restanţe în Centrala Riscurilor Bancare;
•    să nu figureze cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin în
Centrala Incidentelor de Plăţi;
•    să nu fie în dificultate conform directivelor europene;
•    să nu se afle în litigiu cu Ministerul de Finanţe sau cu Ministerul
Economiei sau cu instituţia de credit unde doreşte să ia un credit;
•    să nu fi beneficiat într-o perioada de 3 ani fiscali (2 ani fiscali
anteriori plus anul curent) de ajutoare de minimis, inclusiv ajutorul
acordat în cadrul programului, a căror sumă să depăşească echivalentul în
lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru activităţi desfăşurate
în sectorul transportului rutier;
•    să nu desfaşoare activităţi excluse de normele europene pentru care nu
se poate acorda ajutor de stat.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *