News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Statisticile UTA-ei, la final de tur: al doilea cel mai slab atac şi a treia cea mai slabă apărare, dar pe loc de play-off în deplasare! Statisticile UTA-ei, la final de tur: al doilea cel mai slab atac şi a treia cea mai slabă apărare, dar pe loc de play-off în deplasare!
Please follow and like us:
Pin Share

UTA îşi face bilanţul din toate punctele de vedere, la final de tur şi de an! Iar statisticile spun totul despre parcursul echipei în această toamnă. Nou promovată, „Bătrâna Doamnă” a revenit după 12 ani în elita fotbalului românesc, moment care a coincis cu finalizarea şi inaugurarea noului stadion „Francisc Neuman”. Doar că UTA parcă este urmărită de ghinion, atâta timp cât nici la mini-play-off-ul de promovare şi nici în meciurile de acasă din turul Ligii 1 nu a avut parte de aportul suporterilor, ţinând cont de restricţiile impuse de autorităţi datorită Covid-19. Aşadar, „roş-albii” au jucat fără fanaticii ei fani alături în 2020, practic singurul joc cu asistenţă din acest an fiind cel din 29 februarie, un UTA – Ripensia 3-0, în Liga a II-a. Sigur că acest dezavantaj l-au avut toate echipele, dar suporterii arădeni erau importanţi în tribune, mai ales într-un moment ca acesta, al revenirii favoriţilor acasă, pe noul stadion şi în Liga 1 după mai bine de un deceniu. O altă lovitură, după cea dată de FRF cu acel mini-play-off de promovare ce a durat până aproape de startul noii stagiuni din Liga 1, a fost timpul scurt pe care l-a avut Laszlo Balint pentru a-şi forma lotul şi a omogeniza relaţiile de joc. Pentru o nou promovată e un mare minus, atâta timp cât prim divizionarele aveau deja experienţă, cu loturi formate în mare măsură. La UTA a fost o luptă contra cronometru şi pe repede înainte, iar campania de achiziţii nu s-a dovedit una chiar inspirată pe de-a întregul ei. Campionatul este unul atipic, cu reguli stricte şi testări periodice pentru coronavirus, dar şi un program infernal. UTA nu s-a făcut de râs în tur, în ciuda umilinţei din ultima etapă şi încheie prima parte a campionatului pe locul 9, cu 17 puncte şi un bilanţ de patru victorii, cinci egaluri şi şase înfrângeri. La prima vedere nu e chiar rău, arădenii clasându-se peste echipe precum Dinamo, Astra, Gaz Metan sau Hermannstadt, ce-i drept toate cu probleme financiare. Tot atât de adevărat este că ierarhia nu e „ruptă” cumva în două şi lupta pentru play-off şi play-out rămâne strânsă de tot.

Clasament strâns: la trei puncte de play-off, dar şi de retrogradare!

Cel mai bun exemplu e UTA, aflată la doar trei puncte de zona de play-off, în care s-a şi aflat la un moment dat, pe locurile 5 şi 6, dar şi la doar tot atâtea puncte peste linia roşie, a retrogradării! Asta înseamnă că valorile sunt echilibrate şi practic în afara primelor patru echipe, FCSB, CSU Caiova, CFR Cluj, cele trei luptându-se la titlu şi în acest sezon şi deja certitudinea Sepsi, orice este posibil. UTA încheie un 2020 groaznic pe teren propriu, fiind pe ultimul loc în acest clasament, cu doar cinci puncte adunate în cele şapte partide disputate la Arad. Practic doar Chindia a plecat învinsă de pe Mureş, la acel 1-0, plus două remize albe, 0-0 cu ilfovenele FC Voluntari şi Academica Clinceni. În rest, patru înfrângeri, 2-3 cu Poli Iaşi, echipă aflată şi atunci în zona retrogradării, 1-3 cu Gaz Metan, 1-2 cu CSU Craiova şi 0-6 cu Astra, în acest ultim joc al anului echipa fiind de nerecunoscut! Per total, punând la socoteală şi meciurile din Liga a II-a, cel cu „Ripi” (n.n. singurul cu fani în tribune şi practic ultimul înaintea declanşării pandemiei de Covid-19) şi apoi cele trei din mini-playoff, UTA a câştigat în acest an doar două meciuri din 11 oficiale disputate acasă.  UTA a înscris doar de cinci ori în meciurile de acasă, în turul Ligii 1 şi a încasat în schimb 14 goluri. Situaţia a stat complet altfel în deplasare, Gyuszi Balint croindu-şi practic echipa pe un joc defensiv şi bine organizat, care se pliază perfect pe confruntările de pe terenuri străine.

Plusurile turului de campionat: pe 9 în clasament şi pe loc de play-off, în deplasare!

Aşa a ajuns UTA să fie neînvinsă în 2020 până la meciul cu FCSB, pierdut cu 3-0 şi apoi a venit şi eşecul la acelaşi scor, de la Sfântu Gheorghe. Acestea au fost însă singurele înfrângeri „externe”, bilanţul turului fiind excelent pentru o nou promovată, un total de 12 puncte din opt meciuri şi un loc şase, de play-off! Arădenii au dat lovitura în fieful unor echipe cu mari pretenţii şi cu năzuinţe de play-off, precum Dinamo, unde s-a impus cu 1-0 şi FC Botoşani, victorie cu 3-2, ca să nu mai spunem de victoria de pe terenul campioanei CFR Cluj, succes istoric, cu 1-0, care a contribuit şi el la despărţirea lui Dan Petrescu de ardeleni! În deplasare au mai fost obţinute trei remize, 1-1 în etapa inaugurală, la Viitorul, apoi rezultate la acelaşi scor la FC Argeş şi FC Hermannstadt. Golaveraj decent pentru UTA, de 8-12, în meciurile de „afară”, în turul din Liga 1. Practic, punând la socoteală şi Liga 2, „roş-albii” au contabilizat cinci victorii, patru egaluri şi doar două înfrângeri în meciurile oficiale din deplasare ale anului 2020. Interesant este că UTA a început anul cu o victorie la scor de tenis, 6-0 la Csikszereda, pe când evolua în Liga a II-a şi l-a încheiat cu un eşec de aceeaşi manieră, 0-6, dar acasă, în faţa Astrei Giurgiu. În mini-play-off-ul din Liga 2, UTA a rămas neînvinsă în deplasare, după un 2-0 la Mioveni şi un 1-1 la Piteşti, meci la finalul căruia s-a sărbătorit promovarea după 12 ani de secetă!

Alex Albu, convocat la naţională! Hora şi Morar, golgheterii echipei după 15 etape

Cu un golaveraj de 13-25, UTA are al doilea cel mai slab atac, cu o medie de nici un gol pe meci, doar Chindia marcând mai puţin în tur, 12 goluri şi a treia cea mai slabă apărare a campionatului, alături de FC Voluntari, şi ea cu 25 de goluri încasate. Doar Gaz Metan, cu 26 de goluri încasate şi Poli Iaşi, lider incontestabil la acest capitol, cu 35 de goluri primite, stau mai prost la acest capitol. Practic, turul a fost încheiat în genunchi, cu patru înfrângeri la rând, un singur gol marcat şi 14 primite, ceea ce a tras mult în jos echipa la toate capitolele! Golgheterii echipei după turul campionatului sunt Hora şi Morar, ambii cu trei reuşite, secondaţi de Buhăcianu, autor a două goluri. Câte un gol au înscris Ursu, Erico, Bustea şi juniorul Denis Rusu. Ar mai fi de punctat convocarea la naţionala de seniori a lui Alexandru Albu, fără însă ca să debuteze încă sub tricolor. UTA nu a mai dat un jucător la naţională de 26 de ani. Pe 16 februarie 1994, arădeanul Adrian Ungur, golgeterul Bătrânei Doamne din acea perioadă, era prezent în meciul România – Coreea de Sud 2-1. În speranţa că sărbătorile vor fi un sfetnic bun, aşteptăm ca UTA să arate anul viitor că îşi merită locul în Liga 1. Iar suporterii să revină din nou acolo unde le stă cel mai bine, pe stadion. Pentru că utiştii au mare nevoie de ei.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *