News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Studiu: Cofeina nu este principala cauză nocivă în consumul de energizante Studiu: Cofeina nu este principala cauză nocivă în consumul de energizante
Please follow and like us:
Pin Share

Consumul a 900 de grame de băuturi energizante este asociat cu posibile modificări nocive ale tensiunii şi ale pulsului care le depăşesc pe cele constatate în urma aportului de cofeină.

Pe piaţă există peste 500 de tipuri de băuturi energizante, iar popularitatea lor din ce în ce mai mare a dus la o creştere semnificativă a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor. Producătorii şi amatorii de astfel de produse pretind că acestea sunt la fel de sigure ca şi cofeina, însă nu există suficiente dovezi care să susţină acest lucru, mai arată sursa citată.

Un consum de cofeină în doze de până la 400 de miligrame (circa cinci ceşti cu cafea) este considerată în general sigură de către Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) a Statelor Unite. Deşi, în general, băuturile energizante conţin cofeină, puţine lucruri se cunosc despre siguranţa unora dintre ingredientele asociate, notează o echipă de oameni de ştiinţă într-un studiu publicat în ”Journal of the American Heart Association”.

Pentru a observa ce efecte au aceste substanţe, cercetătorii au comparat schimbările la nivelul corpului a 18 persoane sănătoase după ce au o consumat o băutură energizantă obişnuită – cu 320 mg de cofeină (cantitatea din circa patru ceşti cu cafea), 113 grame zahăr, mai multe vitamine B şi o combinaţie de taurină şi alte ingrediente – şi o alta având aceeaşi cantitate de cofeină, dar fără celelalte ingrediente.

Sachin A. Shah din cadrul Centrului medical David Grant de la Travis Air Force Base şi din cadrul University of the Pacific din Stockton, California, şi colegii săi au măsurat tensiunea participanţilor la studiu şi au utilizat electrocardiograma pentru a evalua activitatea inimii timp de 24 de ore după ce subiecţii au consumat aceste băuturi.

O modificare numită prelungirea intervalului QT, uneori asociată cu dezechilibre ale ritmului cardiac ce pot pune în pericol viaţa, a fost observată după ce a fost consumată băutura energizantă, însă nu şi după ce subiecţii au băut lichidul care conţinea doar cofeină, notează echipa de oameni de ştiinţă.

Autorii menţionează că mai multe substanţe au fost retrase de pe piaţă deoarece determinau schimbări de magnitudine similară.

Tensiunea arterială a crescut cu aproape cinci puncte după consumul băuturii energizante şi doar cu un punct după ce subiecţii au băut lichidul care conţinea doar cofeină. De asemenea, tensiunea s-a menţinut la nivel ridicat şase ore mai târziu.

Aceste modificări nu sunt îngrijorătoare pentru persoanele sănătoase, susţin cercetătorii, însă pacienţii care suferă de anumite boli ar trebui să fie prevăzătoare atunci când consumă băuturi energizante.

Studii de mai mare amploare sunt necesare pentru a se evalua siguranţa celorlalte ingrediente prezente în băuturile energizante pe lângă cofeină, concluzionează echipa de experţi.

”Băuturile energizante conţin de asemenea o ‘combinaţie energizantă’ care constă în general din stimulenţi şi alţi aditivi. Unele dintre aceste ingrediente (inclusiv taurina şi guarana) nu au fost aprobate de FDA ca fiind sigure în alimentaţie şi puţine studii au testat efectele consumului de cofeină asociat cu aceste ingrediente ‘noi”’, a declarat pentru sursa citată dr. Jennifer L. Harris de la Universitatea Connecticut, care nu a fost implicată în acest studiu. ”Pe lângă acest lucru, băuturile energizante sunt intens promovate băieţilor adolescenţi încurajând comportamentul riscant, inclusiv consumul rapid şi excesiv”, a mai spus ea. ”Ca urmare, vizitele la camerele de gardă ale tinerilor, asociate consumului de băuturi energizante, sunt în creştere”, a completat Harris. (agerpres.ro)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *