News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

STUDIU: MEDICAMENTELE PENTRU RENUNTAREA LA FUMAT NU CREEAZA PACIENTILOR PROBLEME PSIHIATRICE STUDIU: MEDICAMENTELE PENTRU RENUNTAREA LA FUMAT NU CREEAZA PACIENTILOR PROBLEME PSIHIATRICE
Please follow and like us:
Pin Share

Medicamentele pentru sevraj tabagic, vareniclina și bupropionul, nu par să sporească apariția unor efecte secundare neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo, potrivit unui studiu publicat în revista medicală ‘The Lancet’, informează luni agenția France Presse.

Acesta este cel mai mare studiu de până acum cu privire la siguranța și eficiența tratamentelor de primă linie pentru sevraj tabagic — vareniclină (‘Champix’ produs de laboratoarele Pfizer), bupropion (‘Zyban’ produs de GlaxoSmithKline, GSK) și plasturi cu nicotină — comparativ cu utilizarea unui placebo la fumătorii cu sau fără tulburări psihice, potrivit revistei citate.

Studiul, comandat de autoritatea de sănătate din SUA (Food and Drug Administration, FDA) ca urmare a preocupărilor cu privire la siguranța administrării vareniclinei și bupropionului din punct de vedere neuropsihiatric (gânduri de sinucidere, depresie), a fost finanțat de laboratoarele Pfizer și GSK.

La acest studiu au participat 8000 de persoane cu vârste între 18 și 75 de ani, care fumau în medie mai mult de 10 țigări pe zi. Jumătate au avut sau au o tulburare psihiatrică stabilă (tulburări de dispoziție sau psihotice, anxietate), iar dintre aceștia aproximativ jumătate au luat medicamente psihotrope. Alți participanți (4.028 de persoane) nu au avut probleme psihice.

La fumătorii fără probleme ‘psy’, nu a existat nici o creștere semnificativă a evenimentelor neuropsihice nedorite în cadrul a patru grupe de tratament (1,3% pentru grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 2,2% pentru bupropion, 2,5% pentru plasturi cu nicotină și 2,4% pentru placebo), pe parcursul monitorizării efectuate după oprirea tratamentului (9-24 săptămâni).

La cei cu tulburări psihice, ratele de evenimente nedorite au fost similare în toate grupurile (6,5% în grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 6,7% pentru bupropion, 5,2% pentru plasturii cu nicotină și 4,9% pentru placebo)

„Studiul nostru oferă dovezi suplimentare cu privire la siguranța acestor medicamente la fumătorii cu tulburări psihice, care au una dintre cele mai mari rate de fumat”, a declarat profesorul Robert M. Anthenelli, de la Universitatea din California, San Diego (SUA), autorul principal al studiului.

Potrivit acestuia, studiul indică „pentru prima oară, că eficacitatea medicamentelor este similară pentru fumătorii care au sau nu au tulburări psihice”, iar vareniclina s-a dovedit a fi mai eficientă.

„Mica creștere a incidenței evenimentelor nedorite neuropsihice la persoanele cu tulburări psihice stabile, indiferent de tratament, trebuie să fie pusă în balanță cu riscurile semnificative de sănătate cunoscute ale fumatului”, a adăugat el.

Autorii avertizează că participanții la studiu aveau o tulburare psihiatrică stabilă și tratată și, în consecință, rezultatele riscă să nu se poată aplica persoanelor cu boli psihice netratate sau instabile.

Datele din acest studiu referitoare la siguranța cardiovasculară a tratamentelor vor fi disponibile mai târziu, mai informează AFP.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *