News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

STUDIU: POLENUL AR PUTEA CRESTE SEMNIFICATIV EFICIENTA BATERIILOR STUDIU: POLENUL AR PUTEA CRESTE SEMNIFICATIV EFICIENTA BATERIILOR
Please follow and like us:
Pin Share

Polenul, visul oricărei albine și coșmarul celor alergici, s-ar putea dovedi ingredientul care va transforma pentru totdeauna tehnologia bateriilor, mărind semnificativ eficiența acestor dispozitive care asigură funcționarea numeroaselor gadgeturi de care dispunem în prezent, conform unui material publicat de Live Science.

O echipă de cercetători de la Universitatea Purdue, din West Lafayette, Indiana, se afla în căutarea unor modalități de a obține baterii mai bune și a descoperit recent că granulele de polen, cu microstructura lor unică, pot fi folosite pentru a obține dispozitive mai eficiente de stocare a energiei.

Bateriile sunt alcătuite din trei părți: electrozi, un electrolit și un separator. Fiecare baterie are doi electrozi. Unul dintre ei este catodul — care se conectează la borna pozitivă a bateriei, iar celălalt este anodul care se conectează la borna negativă. Electrolitul face legătura dintre anod și catod, despărțite de separator, pentru a genera curent electric.

Oamenii de știință încearcă să îmbunătățească bateriile lithium-ion convenționale, tipul de baterii folosite pentru alimentarea telefoanelor, tabletelor și laptopurilor. O baterie lithium-ion are anodul din carbon — de obicei grafit — și catodul din oxid de litiu-cobalt. Electrolitul care face legătura între catod și anod este un lichid sau un gel care conține particule cu sarcină electrică (ioni). De obicei este obținut din săruri de litiu, conform lui Vilas Pol, coordonatorul noului studiu și profesor asociat la School of Chemical Engineering și School of Materials Engineering din cadrul Universității Purdue. Rolul separatorului este foarte simplu: trebuie să nu lase catodul și anodul să intre în contact pentru că s-ar produce un scurtcircuit.

În cadrul acestui studiu cercetătorii au observat că pot transforma polenul într-un anod cu o microstructură mai performantă decât grafitul, rezultând o baterie cu o capacitate mai mare de stocare. În cadrul studiului cercetătorii au transformat granulele de polen în carbon, la o temperatură de 600 de grade Celsius, într-un mediu de argon, gaz nobil care împiedică arderea completă a carbonului.

Apoi, granulele de carbon rezultate din acest proces au fost reîncălzite pentru a genera mai multe alveole goale în structura acestora, alveole care măresc capacitatea acestui material de a stoca energie. Cercetătorii au testat polen provenit de la albine (multifloral) și polen de papură, obținând rezultate mai bune de la polenul de papură care are o structură mai uniformă (polenul adunat de albine, provenit de la mai multe plante, are o structură mai puțin regulată).

Într-o etapă următoare a proiectului de a obține o baterie mai performantă, Vilas Pol și colegii săi vor căuta să obțină și un catod mai performant pentru a îmbunătăți și mai mult capacitatea de stocare a energiei pentru noile baterii. „Este doar începutul pentru o nouă generație de baterii”, a subliniat Vilas Pol.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *