News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Comisariatul  Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad informeaza ca incepand cu data de 17 noiembrie 2011 producatorii si importatorii de tigarete cat si vanzatorii cu amanuntul au obligatia sa se asigure ca  nu vor mai introduce pe piata si vor lichida stocurile de tigarete care nu au tendinta redusa de aprindere, astfel incat, acestea sa nu mai poata fi vandute catre consumator.

Tigarile cu tendinta redusa de aprindere sunt acelea care respecta cerintele impuse prin cele doua standarde europene (EN 16156 :2010 Tigari – Evaluarea tendintei de aprindere – cerinta de siguranta si EN ISO 12863:201 – Metoda de incercare standardizata pentru evaluarea tendintei de aprindere a tigaretelor), preluate de ASRO ca standarde nationale si se prezuma ca sunt conforme cu cerintele de securitate obligatorii, prevazute in Directiva 2001/95/CE privind securitatea generala a produselor (GPSD). Comisia Europeana va publica referinta la aceste 2 standarde europene pe 17 noiembrie 2011, in Jurnalul Oficial al UE.

Baza legala pentru interzicerea tigarilor care nu au tendinta redusa de aprindere o reprezinta Legea nr. 245/2004 privind securitatea generala a produselor. Conform art. 3 alin. (3) din Lege „Un produs este considerat sigur din punct de vedere al riscurilor si al categoriilor de riscuri reglementate de standardele nationale neobligatorii relevante atunci cand este conform cu standardele nationale neobligatorii care transpun standarde europene, a caror referinta este publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene” .

Atat producatorii cat si distribuitorii, astfel cum sunt definiti in actul normativ mentionat , trebuie sa se asigure ca pe piata sunt introduse produse sigure. In acest sens, la art. 3 alin. (1) se prevede ca Producatorii sunt obligati sa puna pe piata numai produse sigure.” iar potrivit art. 5 alin. (1) lit. (a) „(1) Distribuitorii sunt obligati: a) sa actioneze cu atentia cuvenita pentru a contribui la respectarea cerintelor de securitate aplicabile, in special sa nu distribuie produse despre care au cunostinta sau pe care ar fi trebuit sa le considere, pe baza informatiilor detinute si in calitate de specialisti, neconforme cu aceste cerinte”;

Punerea pe piata romaneasca a tigaretelor care nu au tendinta redusa de aprindere va atrage dupa sine sanctionarea atat a producatorilor cat si a distribuitorilor

Doar tigaretele, adică acele produse din tutun ce contin tutun prelucrat, tutun taiat invelit intr-un sul longitudinal de hartie, vor trebui sa aiba tendinta redusa de aprindere incepand cu 17 noiembrie 2011, deci vor trebui să fie conforme cu cele 2 standarde sus-amintite iar tigarile de foi, adica acele produse din tutun, altele decat tigaretele, obtinute prin invelirea tutunului de umplutură (taiat sau maruntit) in una sau mai multe foi de tutun prelucrat nu intra sub incidenta prevederilor celor 2 standarde.

ANPC , prin structurile sale teritoriale , este autoritatea nationala responsabila cu supravegherea pietei pentru produsele nealimentare care intra sub incidenta Legii 245/2004 privind securitatea generala a produselor, aplicata inclusiv in cazul tigaretelor comercializate pe teritoriul Romaniei. Autoritatea va continua monitorizarea comercializarii tigaretelor pentru a se asigura respectarea legislatiei si a protectiei consumatorilor. Presedintele ANPC, domnul Constantin Cerbulescu, a mentionat faptul ca ‘tigaretele cu tendinta redusa de ardere imbunatatesc conditiile de securitate impotriva incendiilor. Companiile producatoare de tutun au responsabilitatea de a contribui la conditiile de siguranta pentru consumatorii romani prin punerea pe piata de produse sigure care sa nu le afecteze sanatatea si securitatea.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *