News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Vreme rece, ger si viscol in urmatoarele doua saptamani Vreme rece, ger si viscol in urmatoarele doua saptamani
Please follow and like us:
Pin Share

Episoadele de vreme geroasă vor continua în următoarele două săptămâni iar 7 ianuarie va fi o zi deosebit de rece, anunță meteorologii în prognoza valabilă pentru perioada 5-18 ianuarie 2015, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperaturile maxime vor coborî spre—12 grade Celsius, în Maramureș, Moldova și Muntenia, iar minimele spre—20 grade Celsius, în Transilvania.

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopților, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre—11 grade Celsius. Maximele diurne vor avea o evoluție similară, astfel încât vor scădea spre—5 grade, pe 7 ianuarie. Ulterior, vremea se va încălzi ușor și treptat, până la aproximativ 4-5 grade ziua și zero grade noaptea (în 11 ianuarie). Pe 12 ianuarie va avea loc o ușoară răcire, pentru ca, după această dată și până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, să se înregistreze medii termice de 4 — 6 grade, ziua, și minus două grade noaptea, temperaturile urmând a fi ușor mai ridicate decât cele normale în această perioadă a anului. În primele zile ale intervalului doar cu totul izolat vor fi fulguieli, iar după 8 ianuarie vor fi precipitații mixte aproape zilnic, mai importante cantitativ și pe arii mai extinse în jurul datei de 11 ianuarie.

În Crișana, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopților. În cea mai rece zi, 7 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi de—6 grade, iar valorile nocturne vor scădea spre—14 grade. Între 8 și 11 ianuarie va avea loc un proces de încălzire ușoară de la o zi la alta, astfel încât la sfârșitul acestui interval valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de aproximativ 3 grade, ziua, și minime situate în jurul valorii de zero grade, în medie. Pe 12 ianuarie vremea se va răci, pentru ca, ulterior, după 13 ianuarie, regimul termic să se mențină relativ constant, la valori ușor peste mediile climatologice ale perioadei, de 3-5 grade ziua și minus două grade, noaptea. Probabilitatea pentru precipitații mixte va crește după data de 9 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în intervalul 10-13 ianuarie.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *