News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Din dorina de a crea din aceasta o tradiţie, sâmbătă, 10 septembrie, Asociaţiile ‘’Pro Crisius’’ şi ‘’Pro Pădureni’’, „Cabinetul europarlamentar Iosif Matula’’ şi Centrul Cultural Judeţean Arad au organizat, pentru a doua oară în Chişineu-Criş ‚ manifestarea „Ziua Pădureniului’’.

Scopul sărbătorii a fost de a încuraja şi promova schimbul cultural între locuitorii de etnie română şi maghiară, păstrarea identităţii etnice, precum şi manifestarea acesteia în sfera culturală.

Pe parcursul întregii zile de sâmbătă s-au desfăşurat activităţi diverse, adresate tuturor categoriilor de vârstă. Debutul a fost marcat de instalarea celor zece ceaune. În timp ce bucătarii din Chişineu-Criş, localităţile învecinate precum şi din Ungaria preparau bogracs-ul mult aşteptat, cei prezenţi la eveniment au avut ocazia să participe la prezentarea tehnicii de lucru a celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţie şi Jandarmerie, dar şi să vadă picturile expuse de artiştii din Chişineu-Criş. Mai tarziu copii s-au putut întrece în cadrul unui concurs de desene pe asfalt.

Programul artistic a fost unul bogat, pe scenă urcând ansambluri de dansuri de la şcoala maghiară Pădureni, Livada, Zerind, Borș, Pilu, Nădlac, Vărşand, Gyula Ungaria, soliştii vocali din Oradea şi trupa Koktél din Arad, care a întreţinut atmosfera, fiind prezentă pe tot parcursul zilei.

Momentul mult aşteptat de toată lumea l-a constituit sosirea pe scenă a soliştilor vocali din Budapesta Ungaria Madarász Katalin şi Sűly Károly care au încins atmosfera la sărbătoarea Pădureniului.

Pe tot parcursul zilei, interesul participanţilor a fost sporit şi de tombola cu premii surpriză oferită de organizatorii şi sponsorii evenimentului.

O surpriză venită la iniţiativa europarlamentarului Iosif Matula a fost premierea câtorva familii din Pădureni şi Chişineu-Criş cu peste 50 ani de căsnicie, precum şi a câtorva „seniori’’ care au depăşit vârsta de 90 ani. Aceştia au fost felicitaţi, primind diplome şi mici atenţii. De asemenea, au fost acordate diplome de fidelitate, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată în Chişineu-Criş doctorului Szentendrey Oliver, soţiei acestuia-educatoarea Szentendrey Etelka şi profesorului Cornel Roitan. ,,Am iniţiat acest proiect, care se doreşte a fi unul pe termen lung, în semn de preţuire şi respect faţă de cei care şi-au unit destinele în urmă cu mai mult de jumătate de secol, precum şi faţă cei care au depus eforturi deosebite pentru comunitatea locală. Sărbătoarea Pădureniului a constituit doar începutul seriei de acţiuni dedicate persoanelor de vârsta a treia, care s-au remarcat prin merite deosebite. Mă bucur că şi cea de-a doua ediţie a acestei sărbători a fost un succes, lucru dovedit de numărul mare de participanţi’’ a declarat europarlamentarul Iosif Matula.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *